Најновије

ДОДИК: Миран разлаз би свима у БиХ дао шансу за живот

„Ми се нисмо борили за БиХ – већ против ње, то радимо и данас, па иако дејтонску земљу прихватамо и даље смо принуђени да се боримо против неуставног уређења какво хоће муслимани”, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Милорад Додик (Фото: РИА Новости)

Одговарајући на речи члана председништва Жељка Комшића, који је поводом годишњице пријема БиХ у СБ УН изјавио како се „нису борили за земљу с ентитетима и ентитетским гласањем”, Додик је новинарима у Бањалуци рекао како ни Срби нису добили оно што су тражили јер су у току рата прогласили независну државу с амбицијом да буду самостални.

„Кад муслимани данас кажу да је ово БиХ за коју се они нису борили, то јесте тачно, али треба да знају да такву БиХ никада и неће добити. Зато је време да још једном покушамо да активирамо механизам мирног разлаза, јер би такво решење дало шансу за живот свима, а не да се овде непрестано међусобно малтретирамо”, истакао је Додик.

Напоменуо је да се кроз причу о наводном увођењу санкција Русији од стране БиХ видело како Бошњаци замишљају заједнички живот. Поводом подршке коју су представници БиХ у европским телима дали за санкције ЕУ према Русији, Додик потврђује да је „било неких из БиХ који су се прикључивали неким изјавама, а за које ми у заједничким органима нисмо ни знали”.

„Вучић је у праву кад говори о том аспекту, али да би санкције биле спроводиве, онда и у БиХ, као и у Србији, ако се да подршка некој декларацији у свету, онда се у Београду мора донети одлука владе или председника да се те санкције спроведу. Ако се то не деси, онда је то карикатура”, истакао је српски члан Председништва БиХ.

Додик је појаснио да је за увођење санкција неопходно да релевантни органи о томе донесу одлуку:

„Неки неодговорни амбасадори давали су изјаве да се БиХ наводно лажно придружује забрани летова за руске авионе на овим просторима, али та одлука не постоји. Постоји само доказ о подели БиХ, муслимани ће покушати да се држе тога да је нешто одлучено, а ми знамо да се о томе није одредило Председништво БиХ, Савет министара или парламент.”

Казао је да је бошњачки национализам отишао до мере да и украјинску кризу покушава да искористи да реафирмише своје циљеве.

„Дејтонски споразум је пропао јер су га уништили високи представници, а докрајчила муслиманска страна. Ако неко може унилатерално да наступа на међународној сцени, тиме показује да је БиХ немогућа и да не може да опстане јер такве земље нема у Уставу и време је да затворимо радњу”, каже он.

О српској тужби против НАТО пакта прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА