Најновије

НОВА ВЛАДА У СЕПТЕМБРУ: Нереално очекивати улазак деснице у нови кабинет

Ни седам недеља после избора није познато када ће Влада Србије бити формирана и које странке ће је чинити. Званично, разговори о томе још нису почели, а извесно је, међутим, да ће они бити условљени политичком крзом на Истоку Европе. Како би то могло да се одрази на извршну власт, посебно у контексту јачања "деснице" на политичкој сцени, анализирали су политички аналитичар Драгомир Анђелковић и извршни директор ЦЕСИД-а Бојан Клачар.

Влада Србије (Фото: Јутјуб)

Актуелна власт, и СНС као њен носећи стуб, сигурно ће максимално развући процес формирања извршне власти јер онај ко исту држи не воли да је дели, изјавио је у емисији Магазин на Првом, Првог програма Радио Београда политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Прецизирао је да је од 2014. године СНС први пут у ситуацији да мора да се договара са коалиционим партнерима – раније је однос снага напредњацима омогућавао да у Владу приме кога хоће и под условима под којим хоће. И управо због тога будућа влада неће бити формирана пре краја септембра, каже Анђелковић.

Верује да ће њен састав бити идентичан садашњој. Простора за промене нема много и ниједна национална странка или покрет – Заветници, коалиција НАДА и листа коју предводе Двери, неће бити део власти – али не због степена национализма који заступају већ због поруке о "баласнирању" која се шаље Западу.

Пре ће неко из грађанског табора (ако не као партија онда поједниначно) или представници НВО на пример, бити део будућег кабинета који ће чинити СНС и СПС, каже Драгомир Анђелковић и констатује да би се на тај начин амортизовале околности - јер запад зна да су бирачи СНС изразито национално опредељени. Он не верује да ће било која национално наглашенија партија бити на централном нивоу власти, али на локалу, како каже,  постоји већи простор за такву могућност.

О учешћу деснице у власти 

Извршни директор ЦЕСИД-а Бојан Клачар се слаже да су објективне шансе да десница (Заветници, коалиција НАДА и листа коју предводе Двери) буде део будуће српске власти минималне, пошто ће нова влада нарочито морати да води рачуно о спољнополитичким приоритетима. Стога је, према његовим речима, веома сужен простор за учешће деснице у будућој извршној власти.

Неке мале шансе има колација НАДА, пошто има умереније ставове него Двери или Заветници. У овом тренутку је наставак сарадње СНС-а и СПС-а природнији избор када је реч о новој влади – мада постоји могућност да она буде попуњена и представницима који су изашли на другим листама и уз, наравно, учешће представника мађарске и бошњачке мањине – што је традиција СНС-а, наводи извршни директор ЦЕСИД-а.

Могућност да коалиција НАДА, евентуално, буде део извршне власти Клачар објашњава умереном и избалансираном позицијом ДСС према процесу ЕИ, односно чињеницом да СНС и СПС имају тесну, али сигурну већину у Београду и да им је стога потребан партнер који би омогућио успостављање стабилније градске власти.

За политичког аналитичара Драгомира Анђелковића број посланика три наглашеније националне листе – Заветници, коалиција НАДА и листа коју предводе Двери, није довољан да у парламенту наметну своју позицију, али јесте да кореспондирају са јавношћу око битних питања.

Снага деснице би у, непромењеним политичким околностима, могла да се покаже у предлагању конструктивних закона, прихватљивим законским иницијативама и деловањем на начин који би могао да се допадне грађанима.

Извршни директор ЦЕСИД-а истиче да је десница направила добар изборни резултат – добила је подршку око 18 одсто бирача, што је највише од 2012. године, што јој даје добру платформу за консолидовање и бољу могућност да афирмише и артикулише идеје које заступа.

Изборни резултат омогућава "десници" и да уђе у фазу како институционалне стабилности тако и финансијске на основу Закона о финансирању политичких активности, указује Бојан Клачар. Постојање криза – економске, безбедносне и финансијске, погодује идејама деснице, а то, сматра Клачар, имплицира могућност да се она у Србији неће урушавати – она се може стабилизовати, конслидовати и, могуће је, расти.

Евентуални успех "деснице" зависиће и од спољнополитичких околности на којима је и  направила добар резултат, али и могућности да буде спремна на компромисе – што је њена велика бољка, закључио је Клачар у емисији Магазин на Првом, Првог програма Радио Београда.

О ванредном стању у Мађарској прочитајте ОВДЕ.

Извор: Радио Београд

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА