Најновије

''СВЕТЛОДАРСКА ДУГА'' ЈЕ ЛИКВИДИРАНА: Пробијено добро утврђено подручје украјинске војске

Савезничке снаге руске војске и Луганске Народне Републике ликвидирале су такозвану „Светлодарску дугу“ – мрежу утврђених подручја Оружаних снага Украјине, грађену током седам година рата. Истовремено су ослобођени град Светлодарск и село Мироновски. Украјинска војска у повлачењу покушала је да поткопа брану термоелектране Угљегорск.

ЛНР (Фото: РИА Новости)

Након што су савезничке снаге Русије и ЛНР пробиле украјинску одбрану код насеља Попаснаја, постојала је претња опкољавањем укирајинских снага на Светлодарској избочини (Светлодарска дуга). Схватајући ову претњу, јединице Оружаних снага Украјине почеле су да предају своје положаје готово без борбе.

Јуче, 23. маја, украјинска војска се повукла из села Мироновски. Истовремено су дигли у ваздух мост преко реке Луганке. Истог дана дошло је до покушаја подривања бране термоелектране Углегорск, што би могло довести до поплава Светлодарска, села Мироновски и Луганскоје. Брана је преживела експлозију.

Ујутро 24. маја, јединице руске војске и НМ ЛНР ослободиле су Светлодарск и наставиле даље напредовање.

Подсећамо, украјинска војска је седам година јачала своје положаје на „Светлодарској дуги“. Настала је након завршетка операције Дебаљцево у фебруару 2015. године. Сада је украјинска војска била принуђена да без борбе напусти један од најутврђенијих делова линије фронта.

О стању авдејевском котлу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА