Најновије

ПЛЕНКОВИЋ: Оптужница Србије за Хрватску неприхватљива

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је за хрватске медије у Давосу да је имао кратак састанак са председником Србије Александром Вучићем и да је том приликом, како каже, исказао незадовољство подизањем оптужнице против четири висока хрватска официра.

Андреј Пленковић (Фото: Влада Хрватске)

"Ми смо наравно указали на то да је тај закон, којим Србија већ годинама шири своју јурисдикцију на територију других држава, нама неприхватљив и да је такав потез за Хрватску сигурно сигнал корака назад у нашим односима, а не корак напред", рекао је Пленковић, пренела је загребачка Н1 тв.

Све то,тврди, догађа се у светлу хрватских напора за нормализацију односа, за унапређење привредне сарадње, за јачање положаја хрватске мањине у Србији где су, каже, видљиви "неки искораци".

Рекао је и да се напори односе и на стабилан положај српске мањине у Хрватској.

"Политика коју ми водимо већ шест година је политика сарадње, помирења, истина, одговарања за разне злочине У сваком случају овакав потез, с обзиром на ту надлежност коју је Србија сама себи дала, је неприхватљива", казао је Пленковић.

Тужилаштво Србије подигло је оптужницу против четири хрватска пилота који су, како се наводи, наложили ракетирање цивила у избегличкој колони током војно-полицијске акције Хрватске Олуја у августу 1995.

Хрватски адвокат Анте Нобило изјавио је јуче да је званични Загреб направио пропуст што није покренуо истрагу о том догађају и да Хрватска сада има проблем.

О недоумицама око аутокефалности МПЦ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА