Најновије

ЛУКАШЕНКО КОНЦЕНТРИШЕ ВОЈСКУ НА ЈУГУ БЕЛОРУСИЈЕ: Шта се дешава на граници са Украјином?

У белоруској војсци биће створена јужна оперативна команда, рекао је Александар Лукашенко.

Александар Лукашенко (Фото: Председништво Белорусије)

"Нажалост, отворио се нови правац, како обично кажемо, нови фронт. Не можемо да не обратимо пажњу на то. О томе смо већ разговарали у првом приближном року, министар одбране је тада предложио да отворимо још једну оперативну команду за јужни правац наше земље. „То је било прошле године. Тада смо схватили да нешто треба да се уради, али време нас је тако динамично нагнало да одмах треба да креирамо овај оперативни правац – уз запад, тамо северозапад. биће и јужно крило“, рекао је белоруски председник на састанку у Министарству одбране. Фрагмент састанка објавио је Телеграм канал Пул Первого, који је близак прес-служби белоруског лидера.

Лукашенко је напоменуо да је и данас белоруска војска принуђена да у ходу ради одбрану јужних граница, укључујући ротацију оружаних снага.

„Ово је ратно стање. Али до сада без рата. Осећам и добијам информације да се момци тамо понашају достојанствено. Па, ми (војно руководство – прим. ред.) треба да разрадимо планирање у овим условима – ако, Боже сачувај, избије рат, како ћемо поступити“, додао је Лукашенко.

Раније је Игор Корољ, први заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Белорусије, рекао да нису искључене провокације из Украјине. Он је рекао да „Украјинци минирају путеве и мостове на суседној територији, врше појачане патроле са појачаним одредима“, а америчке контрабатеријске станице су распоређене у близини белоруске границе у правцу Овруча. Према подацима Генералштаба, Украјина је средином маја концентрисала око десет хиљада војника против Белорусије у правцу града Ровно, шест хиљада у правцу Овруча и 4,5 хиљада на правцу Чернигова. Међу њима су и артиљеријске јединице наоружане најсавременијим америчким наоружањем и системима ПВО.

Како једним потезом може да се реши светска криза са храном, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА