Најновије

СПЕЦИЈАЛНИ ИЗАСЛАНИК БЕРЛИНА ПОРУЧУЈЕ БЕОГРАДУ: Не можете седети на две столице

Специјални изасланик немачке владе за Западни Балкан Мануел Сарацин рекао је данас да је у економском и политичком смислу друштво у Србији ближе Немачкој и ЕУ него Русији.

Берлин (Фото: Pixabay)

"Наша финансијска подршка и улагања су већа. Такође нас занима економски и социјални развој ове земље. Разуме се да су средства која дајемо и наш ангажман у земљама кандидатима већи него у земљама које су на пример део Источног партнерства", рекао је Сарацин у интервјуу за "Данас" уочи доласка у Београд.

Он је указао и да је "сасвим јасно" да је након напада Русије на Украјину проруски став неспојив са статусом кандидата.

"Не можете седети на две столице које су миљама удаљене једне од друге. Осим тога, сматрам да Србија и те како зна да је у њеном интересу да се што пре ослободи свих зависности од бескрупулозног режима", рекао је он и додао да има и реперкусије на одлуке привредних субјеката да ли земља неповратно држи европски курс или не.

Каже и да је то питање процене ризика и користи.

"Од почетка руске инвазије на Украјину, привредници се распитују да ли се Србија као инвестициона дестинација прикључила европским ставовима и да ли ће то учинити убудуће. Зато је кључно да Србија сада заузме свој став", поручио је Сарацин.

На питање да ли верује да ће Србија увести санкције Русији, Сарацин је рекао да је министарка спољних послова Аналена Бербок приликом посете Београду сасвим недвосмислено поручила да се напад Русије тиче свих нас и да у таквој ситуацији нико нема право да се држи по страни и да није довољно само осудити злочине.

На питање шта би се десило уколико Београд, бирајући између ЕУ и Русије, изабере Москву, он је рекао да ће ЕУ увек прихватити сваку на основу слободне воље донету, демократску одлуку и ипак настојати да одржи добре односе, као што то, на пример, покушава са Јерменијом.

"С друге стране, не видим ко би у Србији заиста био заинтересован за проруски став", напоменуо је Сарацин.

Он је рекао и да је затечен бројкама у недавном истраживању које је показало да први пут већина грађана Србије не подржава чланство у ЕУ.

"Искрено верујем у ЕУ као мировни пројекат и у нашу заједничку будућност, заједно са Србијом као пуноправном чланицом. Бројке показују да европска перспектива мора опет да постане опипљивија.

С друге стране, убеђен сам да су грађани Србије и те како свесни користи коју би имали од чланства у ЕУ, која је симбол мира, владавине права, одрживог просперитета и огромног развојног потенцијала за људе и предузећа. Развој у свим централноевропским земљама чланицама ЕУ сликовито сведочи о томе", указао је Сарацин.

О дешавањима у Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА