Најновије

"НЕМА РАЗМЕНЕ ЗАРОБЉЕНИХ СТРАНИХ ПЛАЋЕНИКА": Ево шта је поручило руководство Доњецке Републике

"Страни плаћеници који су учествовали у ратним дејствима у Донбасу на страни украјинских трупа не подлежу размени", изјавила је данас председница Комитета за кривично и административно законодавство Народног већа самопроглашене Доњецке Народне Републике Елена Шишкина.

Фото: Јутјуб

Како је саопштено на званичном каналу власти ДНР на Телеграму, Шишкина је поручила да, између осталог, "Британци Шон Пинер и Ендру Хил, као ни Мароканац Саудун Брахим не подлежу размени".

Раније је Генерално тужилаштво ДНР, које је завршило истрагу о кривичном предмету против групе страних плаћеника из Велике Британије и Марока, саопштило да би могли да се суоче са смртном казном.

Британци Шон Пинер и Ејден Аслин предали су се у Мариупољу средином априла.

Портпарол руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков рекао је да "плаћеници који су стигли у Украјину нису борци, те да је најбоља ствар која их чека дуготрајни затвор".

Напоменуо је да страни плаћеници немају статус бораца по међународном хуманитарном праву.

"Доказана кривица за британске и мароканске плаћенике"

 

Подсетимо, држављани Велике Британије и Марока који су се борили на страни украјинских нациста и који су заробљени, могу бити погубљени у Доњецку, с обзиром на ратно време, изјавио представник Генералног тужилаштва ДНР Виктор Гаврилов, преноси руски портал Полит Навигатор.

“Генерално тужилаштво ДНР завршило је истрагу у кривичном предмету против групе страних плаћеника из Велике Британије и Марока осумњичених да су починили кривична дела Кривичног законика ДНР. Као резултат добијених детаљних сведочења, кривични предмет против плаћеника који су учествовали у припреми и вођењу непријатељстава против ДНР је у потпуности формиран. Материјали су прослеђени једном од републичких судова на разматрање, због чега се на оптужене може применити смртна казна, узимајући у обзир ратно време”, рекао је Гаврилов за РИА Новости.

О томе како Украјинци праве нови “АЗОВ” можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Новости онлајн и Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА