Најновије

ЗА ИДЕОЛОШКУ БРАЋУ СПРЕМНИ: Хрватска спремна да подржи Украјину

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас на конгресу Европске народне странке (ЕПП) да ова странка треба да буде водећа политичка снага у осуди и санкционирању Русије и истакао да Украјина заслужује статус кандидата за чланство у Европској унији, што ће, како је рекао, Хрватска подржати.

Пленковић је делегатима 27. конгреса ЕПП у Ротердаму рекао да "руска агресија", која траје више од три месеца, није само војна, већ се њоме, казао је, крши међународно право и "негира украјинска нација и идентитет".
"Ми, као ЕПП, показујемо нашу солидарност, подршку и саосећање са украјинским народом који се бори за слободу и за европске вредности за све нас. Хвала им на томе", рекао је премијер.

Пленковић сматра да "ЕПП треба да буде водећа политичка снага у осуди руских акција, наметању санкција, нетолерсању политика којима се крши све за шта се ми залажемо".

Позвао је да подршка и помоћ Украјини настави "политички, дипломатски, финансијски, економски, хуманитарно, војно".

Пленковић сматра да Украјина заслужује кандидатски статус у Европској унији, који би, како је рекао, ускоро могла и да добије. "Подржаћемо да се Украјини да кандидатски статус за чланство у ЕУ у јуну на Европском Савету. Украјинци то очекују, Украјинци то заслужују и так симболички гест ЕУ биће још један исправан и моралан избор у овој кризи без преседана", рекао је Пленковић.

Поновио је да Хрватска подржава европске тежње других земаља, споменувши притом Грузију, Молдавију, тзв. Косово и БиХ.

Прочитајте како је прекинута трибина под називом „Петровачка цеста дуга 28 година” у Загребу ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА