Најновије

THE TELEGRAPH: Британија је на ивици колапса хране због антируских санкција

Британска прехрамбена индустрија је на ивици колапса због растућих трошкова енергије услед антируских санкција, пише британски The Telegraph.

Фото: Јутјуб

Раније је CF Fertilisers саопштио да планира да затвори највећу фабрику у земљи у близини града Честера, која је азотним ђубривима обезбеђивала пољопривредну производњу.

Фабрика је то објаснила рекавши да више не могу себи приуштити одржавање предузећа суочена са наглим порастом цена гаса и високим еколошким порезима.

Заменик шефа Националне уније фармера (НФУ) Том Бредшо рекао је да је вест о затварању фабрике још један ударац за британске фармере, који већ имају проблеме због невероватно високе инфлације.

Специјалиста за пољопривредну индустрију Конфедерације Џо Гилбертсон је истакао да ће недостатак азотног ђубрива утицати на цену млека, меса и хлеба. Он је нагласио да је увоз житарица сада изузетно отежан због заоштравања украјинске кризе.

Према мишљењу стручњака из НФУ, висока цена ђубрива неће омогућити узгој довољно пшенице за производњу производа од брашна. Цена сировина је порасла са 200 фунти по тони (14.654 рубље) пре пандемије на око 625 фунти (45.793 рубље) последњих месеци.

Шеф Националне уније фармера Мејнет Батерс је додао да је ситуацију погоршала лоша жетва у Кини, као и забрана извоза житарица из Индије.

Поред тога, тржиште је било у изузетно тешком положају због недостатка залиха из Русије и Украјине, које су заузимале 30 одсто овог тржишта, наводи се у публикацији.

„Људи мисле да можемо само да узмемо и увеземо оно што не произведемо. Али то није тако. У неким регионима ће бити глобалне несташице“, предвиђа Батерс.

Како се међусобно “часте” председник и премијер Хрватске прочитајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА