Најновије

„Вакуум“: Роман обележен храброшћу да говори о темама које се тичу сваког човека!

У издању Вулкан издаваштва објављена је књига „Вакуум“, први роман Јоване Дишић, ауторке која је до сада била позната круговима пасионираних читалаца кратких прича.

Фото: Вулкан

Обележен храброшћу да теме које се тичу сваког човека без обзира на којој тачки планете живи смести у провинцијски оквир, стилски једноставан и непретенциозан, овај роман потврђује да се пред читалачком публиком у Србији појавио нови аутентичан глас савремене књижевности. 

Јована Дишић рођена је у Пожаревцу, у коме је завршила средњу школу, а одрасла је у насељу Црљенац у Општини Мало Црниће. Завршила је Филолошки факултет у Београду, директор је библиотеке „Никола Сикимић Максим“ у Кучеву, ангажована је на многим пројектима из области културе, а живи у насељу Раброво. 

Њеном биографијом може се објаснити чињеница да у роману „Вакуум“ без напора успева да дочара живот у малој средини, са свим његовим предностима и манама.  

Главна јунакиња романа Ана ради као професор у школи у Пожаревцу, у који се вратила након студија у Београду. Заглављена је у дугогодишњој вези која траје по инерцији, непронађена у очекивањима ближњих и средине. Прижељкује неки други живот, али све дубље тоне између жеље да тим путем крене и страха да неће умети да на тај пут закорачи и њиме иде до краја. 

Анина прича у роману „Вакуум” исписана је тако да постаје прича сваког читаоца, јер покреће универзалне теме трагања за идентитетом, заглављености појединца у савременом друштву у којем је вредносни систем нарушен и међуљудских односа који, чак и када смо окружени породицом и пријатељима, не отклањају осећај усамљености. 

Реч вакуум најближе бисмо могли одредити као празан простор, али у редовима које пише Јована Дишић та реч осликава интимни простор у коме смо сами, без могућности да га поделимо са другима – међупростор између бити и не бити. 

Осим што је писање речи вакуум једино и исправно са два „у“, оно асоцира и на снагу „ума” у суочавању са унутрашњим суновратима, токсичним односима и неоствареним циљевима. 

Тим путем роман „Вакуум” истовремено води читаоца до олакшања, указујући да храброст да се суочимо са собом и пронађемо снагу да се боримо за себе, за оне до којих нам је стало и за бољи живот, није узалудна. 

Роман „Вакуум” Јоване Дишић можете пронаћи у књижарама широм Србије и на сајту Вулкан издаваштва vulkani.rs. 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА