Најновије

ВУЛИН: Ако нам није интерес да одбранимо КиМ, онда да га признамо?

Министар унутрашњих послова Србије и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин рекао је за Вечерње новости да ако Србији није интерес да се одбрани на Косову и Метохији, онда да Србија призна Косово и тако помогне стварање "велике Албаније". Он је тако иронично прокоментарисао изјаву немачког канцелара Олафа Шолца да Србија треба да призна Косово ако хоће у ЕУ.

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)

"Ако нам није интерес да се одбранимо на Косову и Метохији, а ја верујем да је разграничење најефикаснији начин да се одвежемо од мртваца, онда да признамо Косово и помогнемо стварање "велике Албаније"? Ако нам није интерес да сачувамо 800.000 Срба који живе за Србију и чија снага може да обнови и Србију, онда да попустимо и препустимо Републику Српску судбини која није далеко од новог турчења? Имамо ли избора, да ли су нам наши западни узори оставили да бирамо? Ми немамо куда осим да опстанемо", нагласио је Вулин.

На питање како је доживео резолуцију ЕП о Србији у којој се каже да неће отворити ниједан кластер док не уведе санкције Русији, и да ли је време да се одустане од евроинтеграција Вулин каже да није Србија одустала од ЕУ, већ је ЕУ одустала од Србије, па и других земаља са Балкана.

Он је подсетио и да је Србија ћутала на Мартовски погром да би се пузајућом брзином приближила Европској унији.

"Да би се пузајућом брзином приближила ЕУ, Србија није показала ни да зна да се дешава Мартовски погром на југу Косова и Метохије и није ни покушала да заштити Србе док су их два дана убијали и палили у присуству десетине хиљада војника Кфора и НАТО доведених да штите подједнако све народе на КИМ. Када је тзв. Косово прогласило независност, српској власти је било важније да не поремети свој ЕУ пут него да као држава одговори на акт нелегалне сецесије. Да би се уклопила у бриселска правила Србија је скоро распустила и разоружала војску реформишући је по правилима која су примерена експедиционој војсци спреманој за чланство у НАТО, али нису никако примерена војсци која самостално треба да брани војно неутралну земљу", истакао је он.

Министар Вулин је нагласио да је сада нови услов за приближавање ЕУ признање независности Косова.

"Сада, за мало брже пузање према ЕУ треба да признамо Косово и раскинемо сваку везу са Русијом, а није заборављено да треба признати и геноцид у Сребреници. И све то траже да из стајања пређемо у пузање, не смем ни да помислим шта ће тражити да почнемо да ходамо усправно као да смо људи. Као што Србија није руска губернија, тако не треба да буде ни ЕУ комесаријат или протекторат, шта вам је драже", закључио је Вулин.

Он је рекао и да верује да ће Србија издржати да не уведе санкције Русији.

"Да на челу Србије није Вучић, не бих имао ни најмању наду да ће Србија издржати да не уведе санкције Русији. Овако знам да Вучић показује снагу која превазилази положај председника једне мале државе и верујем да ће издржати. Вучић није мали Рус, он је велики Србин. Због таквих примера чувања части, образа, дате речи и незаборављања свега што нас везује са Русима, Срби су народ који на историјској мапи заузима више места него на демографској или географској карти света", рекао је Вулин.

Он је казао у да велике силе Запада не могу баш како хоће са Русијом, па онда ту фрустрацију лече на Србији. 

"И када велики затраже да уведемо санкције Русији, они знају да је то у економском смислу за Русију безначајна чињеница, али да у моралном смислу представља снажан ударац. Знају они који су нас бомбардовали да је морална величина Србије несразмерна њеној ватреној моћи и зато им треба да баш та мала напаћена Србија, та храбра жртва, буде уз њих. Они имају све осим морала и упоришта у принципима, зато им је Србија важна да их сама аболира од злочина које су починили и да им одрешницу од грехова кршења међународног права", рекао је он.

О новим доказима о злочиначкој акцији '’олуја'’ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА