Најновије

ХИЛ: Србија треба да одлучи где жели да буде

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је данас да Србија треба да размисли где лежи њена будућност и да ли је одржива њена неутрална позиција, те да тако донесе своју одлуку.

Србија и ЕУ (Илустрација: Правда/Pixabay)

Хил је тако одговорио на питање новинара да ли је одржива неутрална позиција Србије, по питању сукоба у Украјини.

Он је рекао и да је брутални напад на Украјину и наставак убијања цивила потпуно неприхватљиво у овом веку.

„Такав развој догађаја нисмо видели од Другог светског рата. Тако да смо сви свесни да се од 24. фебруара свет променио и да сви ми морамо да размислимо о томе где се налазимо, какав је наш положај и где желимо да будемо у будућности”, рекао је Хил након откривања спомен плоче Џорџу Кенану на згради бивше америчке амбасаде у Београду.

На молбу новинара да прокоментарише то што је немачки канцелар Олаф Шолц током посете Београду био први Европљанин који је отворено затражио од Србије да призна Косово, док су то до сада углавном радили Американци, Хил је одговорио да је важна суштина, а не избор речи.

„Не бих се толико хватао за поједине речи и ишчитавање њихових значења. Оно што је важно је да Србија и Косово раде на решавању међусобних проблема и да успоставе неке односе у оквиру завршетка бриселског дијалога”, рекао је амерички амбасадор.

Он је додао да је за њега, из перспективе све бољих односа Србије и САД, као и добрих односа САД и ЕУ, какве, каже, дуго нисмо видели, важно и да би желео да види, више напретка у Бриселском дијалогу.

„Као неко ко се већ бавио преговорима и био учесник у њима, рекао бих заиста да су та питања и проблеми тешки и изазовни, и да они обично буду још тежи када се о њима много прича у јавности”, поручио је Хил.

На питање шта је важније, увођење санкција Русији или нормализација односа са Приштином, он је одговорио да је то питање за Владу Србије.

„Ја сам представник америчке владе, наша позиција је јако добро позната и ја нисам овде да дајем савете. Морате сами да нађете одговоре на та питања са својим властима”, рекао је Хил наводи Танјуг.

Откривена спомен плоча америчком дипломати Џорџу Кенану

На згради бивше амбасаде САД у Кнеза Милоша откривена је спомен плоча Џорџу Кенану, једном од највећих америчких спољно-политичких мислилаца после Другог светског рата који је у периоду 1961-1963. обављао дужност америчког амбасадора у тадашњој СФРЈ.

Иницијатива за спомен плочу потекла је од заменика градоначелника Горана Весића који је заједно са америчким амбасадором у Београду Кристофером Хилом и сином Џорџа Кенана, Кристофером Кенаном, открио спомен плочу.

Весић је истакао да је Џорџ Кенан променио историју ове земље и да је креирао судбину тадашње Југославије другачију од оне која јој је одређена.

Он није био обичан дипломата, већ један од најзначајнијих дипломата које су САД имале, нагласио је Весић и додао да је Кенан био један од креатора обнове Европе после Другог светског рата.

Поред тога што је један је од најзаслужнијих што је Југославија педесетих и шездесетих година прошлог века добијала велику америчку помоћ и то не само војну већ и културну, омогућио је да наши студенти студирају у САД, истакао је Весић.

„Џорџ Кенан је не само променио историју ове земље већ и животе генерација нас који живимо у овој земљи. Омогућио је да читаве генерације младих Југословена одрастају на западној култури, западним вредностима, усвајају их и живе на други начин него што су живеле младе генерације у источној Европи. Кенан је помогао и променио животе свих нас”, поручио је Весић.

Кенан је био кратко у Београду, свега две године, јер је поднео оставку када амерички Конгрес није доделио СФРЈ статус најповлашћеније нације.

Амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил истакао је да је за њега велика част да буде присутан на том месту када се открива споменик једном великом америчком дипломати.

„Могу да кажем да је била изузетна ствар и добра околност, што је Џорџ Кенан баш у овој згради, баш на овом месту био представник САД”, поручио је Хил и додао да је плочницима улице Кнеза Милоша ходао и један од највећих америчких дипломата икада.

Он је истакао да свако ко је имао привилегију да буде амерички дипломата свестан доприноса Џорџа Кенана, онога што је учинио за САД и њене односе са земљама широм света.

„Поготово ми, који смо имали част да служимо у амбасади САД у Београду, идемо његовим стопама.

Ниједан дипломата није оставио тако дубок траг и тако јако утицао на формирање курса америчке дипломатије и њене односе и ставове са другим државама”, поручио је Хил.

Син Џорџа Кенана, Кристофер Кенан, вратио се у Београд након 59 година.

Он је открио да је његовог оца у Београд послао тадашњи председник Џон Кенеди.

Истакао је да му је најлепша успомена када је, као једанестогодишњак, учествовао у процесији улицом Кнеза Милоша у отвореним аутомобилима, заједно са Титом и царом Хајлом Саласијем.

Новинар и дипломата Драган Бисенић прочитао је пар одломака из своје књиге о Џорџу Кенану „Мистер X - Џорџ Кенан у Београду (1961-1963)”.

О отпуштању Наталије Поклонске прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА