Најновије

ОПИЈАТИ ЧИНЕ ЧУДА: Зеленски обећава да ће „ослободити” Донбас и Крим

Украјински председник је говорио након што је његова војска бомбардовала цивилна подручја у Доњецку.

Украјински председник Владимир Зеленски обећао је да ће „ослободити” руску територију Крима и независне републике Доњецка (ДНР) и Луганска (ЛНР). Он је то рекао само неколико сати након извештаја о гранатирању стамбених зграда, пијаце и породилишта у центру Доњецка од стране украјинске војске.

„Доћи ћемо у све наше градове, у сва наша села, која још немају нашу заставу“, саопштио је Зеленски у синоћњем видео обраћању, тврдећи да ће његова војска победити руске снаге у источној Украјини и повратити градове Мариупољ, Херсон и Мелитопољ од руских и снага ДНР-а и ЛНР-а.

„И молим све који имају такву прилику да комуницирају са људима на окупираном југу... кажите да ће бити ослобођења“, наставио је он.

„Реците то Горловки, Доњецку, Луганску. Реците им да ће украјинска војска сигурно доћи.“

„Наравно, ми ћемо ослободити и наш Крим. Нека сваки руски званичник који је заузео драгоцену земљу на Криму запамти - ово није земља у којој ће имати мир“, запретио је он.

Доњецк и Луганск су прогласили независност од Украјине два дана пре избијања сукоба у фебруару, а Крим је великом већином гласао да се поново придружи Русији 2014. године.

Неколико сати пре него што је Зеленски говорио, украјинске гранате су погодиле породилиште, пијацу и стамбена насеља у Доњецку. Пријављено је на десетине повређених, а међу мртвима су мајка и њен 11-годишњи син, саопштили су званичници ДНР-а.
Извештаји наводе да је јуче чак 300 ракета и артиљеријских граната пало на град у само једном двочасовном периоду, а да су у нападу коришћене и гранате од 155 мм које је испоручио НАТО.

Док је Зеленски обећао да ће се опет вијорити украјинска застава изнад Доњецка, Луганска и Крима, остају велике сумње у преостале способности његове војске. Михаил Подољак, помоћник украјинског лидера, рекао је за Би-Би-Си прошле недеље да Кијев губи између 100 и 200 војника дневно, не рачунајући рањене, док Русија напредује у региону Донбаса.

И док украјинске трупе троше гранате и ракете на Доњецк, Подољак је у понедељак молио Запад за још 1000 хаубица калибра 155 мм, скоро десет пута више од количине коју су САД до сада послале, као и 300 вишецевних ракетних система (ВБР). Под претпоставком да Подољак мисли на системе М270 које су САД и Велика Британија већ донирале Украјини, он тражи нешто мање од четвртине ових система који постојњ широм света.

„Потребно је само довољно оружја да се то догоди“, додао је Зеленски.

„Партнери то имају. У довољним количинама. И свакодневно радимо на политичкој вољи да се ово оружје појави.”

Зеленски је направио неколико увертира у мир од фебруара, да би неколико дана касније позвао на освајање Крима и Донбаса. Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је прошлог месеца да такве „изјаве које су једна другој у супротности“ чине „немогућим да се у потпуности разумеју намере Кијева и да ли је спреман да заузме трезвен приступ и призна право стање ствари“.

Да је недавно број погинулих цивила у Доњецкој Народној Републици премашио војне губитке услед стравичног бомбардовања УКС прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТ и Восток 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА