Најновије

ЛУКАШЕНКО УПУТИО ПОСЛЕДЊЕ УПОЗОРЊЕ ПОЉСКОЈ: Ако кренете у заузимање западне Украјине, интервенисаћемо

Белорусија верује да Пољска разматра преузимање западног дела Украјине, изјавио је у петак белоруски председник Александар Лукашенко. Он је упозорио Варшаву на такав потез, упозоравајући да ће његова земља морати да интервенише ако Пољска то учини.

Фото: РИА

„Не можемо да дозволимо да нас Пољаци опколе“ , рекао је. „Као што сам једном рекао, Украјинци и Руси ће тражити од нас да сачувамо (украјински) интегритет.”

Белорусија је олакшала војну кампању Русије против Украјине дозвољавајући својим трупама да користе њену територију, али је одбила да распореди своје трупе на бојно поље.

Говорећи током посете једној фабрици, Лукашенко је тврдио да би западне силе, посебно Пољска, желеле да увуку његову нацију у сукоб. Варшава делује храбро јер је наоружава и финансира САД, рекао је он.

„Због тога морам да држим оружане снаге у високој приправности на западу и на југу“ , рекао је. “Распоредио сам 10 јединица дуж границе иза граничне страже, тако да нико не уђе у Белорусију.”

Лукашенко је поновио да нема жељу да се меша у Украјину и да то неће учинити осим ако га на то не приморају.
“Не идемо нигде све док не пређете црвену линију. Ако пређете границу или гађате рафинерију нафте Мозир, ми ћемо одмах одговорити” , рекао је он, тврдећи да су неки људи на Западу предложили деловање против белоруске фабрике.

Изразио је забринутост због могуће ескалације сукоба у Украјини због испоруке тешког наоружања Запада Кијеву.

„Украјинци, Зеленски траже оружје већег домета за напад на руске градове“ , навео је он, супротстављајући се уверавањима украјинских званичника о супротном.

“Ово се не може дозволити. Јер иначе би Русија користила оружје новог нивоа. Употребите их против Кијева, против оних који доносе такве одлуке”, додао је Лукашенко, не појашњавајући на које оружје мисли.

Окршај руских и украјинских специјалаца погледајте ОВДЕ.

Извор: NultaTačka

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА