Најновије

ВИСОКО ЦЕНИМО ВАШУ ПОЗИЦИЈУ: Путин Додика позвао на нови разговор у септембру

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик састао се синоћ у Санкт Петербургу са руским председником Владимиром Путином.

Додик је за РТРС рекао да је састанак са Путином био пун разумевања и отворености, да је разговарано о више тема, пре свега политичких, попут улоге Русије као гаранта Дејтонског споразума.

Он је истакао да је Путина информисао да се Кристијан Шмит представља као високи представник у БиХ иако нема одлуке Савета безбедности УН о томе.

Додик је рекао да је разговарано и о важним инфраструктурмнм питањима и да је потврђено опредељење да се гради гасовод у Српској и две електране, једна код Приједора, друга код Бањалуке.

Он је навео да је руског председника информисао и о томе да се људима из Републике Српске уводе санкције, укључујући и њега.

Додик је рекао да га је Путин позвао на нови састанак у септембру, на којем ће бити разговарано о реализацији пројеката.

“Русија остаје значајан фактор одлучивања у Савету безбедности УН”,  истакао је Додик.

 

На званичном сајту Кремља о разговору председника РФ и српског члана Председништва БиХ је објављено:

ПУТИН: Веома ми је драго што Вас видим.

Успоставили смо веома добре односе док сте били на челу Републике Српске, а и у Вашем садашњем својству. Хвала Вам што сте дошли на Форум у Санкт Петербургу. Надам се да Вам је било корисно, занимљиво. Нажалост, у садашњим условима са Босном и Херцеговином имамо одређених потешкоћа у вези са приступањем санкцијама, али знамо Ваш став и високо га ценимо. Упркос свим потешкоћама, односи се настављају и развијаће се, посебно са онима који желе да одрже односе. А колико ја знам, Ви си један од тих људи. Драго ми је што Вас видим. Добродошли.

ДОДИК: Хвала, господине Председниче. Хвала на позиву, хвала на речима подршке. Желим да Вам се захвалим за све што радите за нас. Данас је био тежак дан. Ово су тешка времена, тешки услови, што сте и Ви више пута рекли у свом говору који смо данас слушали. Покушавамо да водимо своју политику без (туђих) утицаја. Нисмо хтели да се придружимо санкцијама (против Русије) и захвални смо Вам на разумевању које имате по том питању.

Хвала Вам и што сте омогућили да цена гаса до Нове године остане под досадашњим условима. Мислимо да не може бити алтернативе руским енергентима, желимо да наставимо са улагањима.

Данас сам разговарао са господином Милером, крећемо се путем изградње крака гасовода. Неопходно је завршити неке процедуралне ствари у вези са уговором између Србије и Босне и Херцеговине да би се он могао изградити. Ваша предузећа настављају са радом у Републици Српској. „Зарубежњефт“ задржава запослене и свој бизнис. Настављамо да радимо и на развоју сарадње у области медицине. Многи ваши специјалисти долазе у Бањалуку управо из Санкт Петербурга. Факултети и универзитети сарађују – све се, наравно, добро развија.

Помно пратимо ситуацију око Украјине и разумемо контекст, верујемо да Запад једноставно покушава да уђе у све сегменте. Ми тако живимо више од 20 година, још се све то одржава.

Желим да Вам кажем – и прошли пут сам о томе говорио – да су сада отишли ​​корак даље: без одлуке Савета безбедности УН поставили су Немца који се представља као високи представник и намеће нам некакве законе. То уноси додатну дестабилизацију која се не може прихватити. Одбијамо да признамо такво стање ствари. Ми једноставно не можемо другачије да се понашамо.С друге стране, у Босни и Херцеговини постоји европска војна мисија Алтеа, која се сваке године обнавља преко Савета безбедности УН.

Најновију колумну Џевада Галијашевића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Факти

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА