Најновије

ГДЕ СУ И ШТА СНИМАЈУ ”САОБРАЋАЈНЕ” КАМЕРЕ У БЕОГРАДУ: Списак по општинама и тачне локације (МАПА)

Утисак да је свака раскрсница у Београду покривена камерама није без основа. Према доступним подацима МУП-а, ово министарство поставило је 633 камере на 262 локације у Београду.

Фото: Јутјуб

Тај број укључује 357 фиксних и 149 покретних камера, као и 127 “саобраћајних” камера које су повезане на софтвер који аутоматски препознаје регистарске таблице.

Присутне у свих десет централних београдских општина, највише оваквих камера има на Новом Београду (63). Највидљивија раскрсница са четири “саобраћајне” камере на овој општини је она на углу Булевара Михајла Пупина и Улице Милентија Поповића између хотела Хајат и тржног центра Ушће. Исти број камера је и на раскрсници улица Јурија Гагарина и Др Ивана Рибара, као и на раскрсници Војвођанске и Гандијеве улице.

Новобеоградска страна Бранковог моста покривена је са четири камере, док се преко пута, на углу са Поп Лукином улицом налази једна камера. Поред те камере, на општини Стари Град налази се још њих тринаест. Три на Тргу Републике, једна на Зеленом Венцу, две код Лондона, једну на Тргу Николе Пашића…

Исти број камера (14) налази се и у општини Земун, а чак четири снима улазак на Пупинов мост. По једна камера налази се на Карађорђевом тргу, на углу Угриновачке и Вртларске улице, на раскрсници Александра Дупчека и 22. октобра, на углу Ивићеве и Тошиног бунара…

Десет камера покрива општину Савски венац. Једна снима испред зграде Владе Србије у Немањиној улици, а једна Булевар Војводе Мишића код Сајма. Такође се камера налази и код Музеја 25. мај, као и код железничке станице Прокоп.

На Палилули, између осталог, снима се угао Деспота Стефана и Цвијићеве, улаз на Пачевачки мост, Вишњичка улица код броја 82, Зрењанински пут…

Што се тиче Звездаре, са четири камере снима се раскрсница Булевара Краља Александра, улице Батутове и Станислава Сремчевића. На Врачару, између осталог, покривен је Трг Славија, раскриснице Јужног булевара и улице Милорада Митровића, као и раскрсница Скерлићеве и улице Боре Станковића.

На Чукарици снима се раскрсница Радничке и Обреновачког пута код Аде Циганлије, а на Раковици раскрсница Патријарха Димитрија и Пере Велимировића.

Ове камере препознају широк спектар саобраћајних прекршаја – прекорачење дозвољене брзине, пролазак кроз црвено светло, кретање у супротном смеру, кретање жутом траком, заустављање на недозвољеном месту, да ли возило регистровано…Њихова предност је што по аутоматизму препознаје наведене прекршаје, без потребе да полицијски службеник контролише мониторе.

То не значи да нема посла и за полицијске службенике. Након што камера сними прекршај, службеници обрађују фотозаписе и по регистрацији утврђују власнике возила. Фото запис прекршаја, заједно са прекршајним налогом се потом шаље на кућну адресу власника возила. Време од чињења прекршаја до пријема прекршајног налога варира, а није неуобичајено да прође неколико месеци.

Колике су казне?

По пријему позива са фотографијама, власник возила може у року од осам дана или да јави МУП-у да је он управљао возилом, или да пошаље код нотара оверену изјаву да је то учинио неко други. У том случају, води се прекршајни поступак. Истовремено, чиниоцу прекршаја се шаље и уплатница преко које у року од осам дана може да плати половину одређене казне. Игнорисање казне вуче са собом прекршај који се кажњава између 100.000 и 120.000 динара.

Списак саобраћајних прекршаја је веома дугачак. Међу најблажима спадају они који се најчешће и детектују надзорним камерама. Казна од пет хиљада динара се плаћа уколико се вози без везаног сигурносног појаса или телефонира у току вожње без употребе хандс фрее уређаја. Иста казна следи и за вожњу жутом траком или непрописно постављање регистрационе таблице или налепнице.

Озбиљнији прекршаји који у најблажој варијанти вуку казне од 6.000 до 20.000 динара подразумевају вожња возила којем је регистрација истекла до шест месеци, вожња једносмерном улицом у супротном смеру, превоз већег броја листа од оног који је уписан у саобраћајној дозволи, коришћење радар-детектора…

Након ових, следе најоштрији прекршаји који поред високих новчаних износа подразумевају и привремену забрану употребе возила, али и затворске казне. Они обухватају одбијање алко или дрога теста. вожњу ноћу без светлосне сигнализације, драстично прекорачење брзине, насилничку вожњу…

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА