Најновије

МАЛА ПОБЕДА РАДНИКА ФИЈАТА ИЛИ НОВА ПРЕВАРА? Шта значе 13 повластица Стелантиса

Заједничко саопштење Владе Србије и Стелантиса о заштићеним категоријама радника и условима за рад у иностранству, стигло је јутрос и на мејл репрезентативног Самосталног синдиката. Међутим, у том синдикату кажу да су добили саопштење ‘‘у обавештајној форми‘‘, без пратећих докумената, без званичних гаранција и ‘‘нечијег потписа‘‘, те су због тога још увек неповерљиви према новонасталој ситуацији.

Фото: Јутјуб

Одговор Радне групе о исходу радничких захтева, о којима се преговарало скоро две недеље, синдикати и запослени очекивали су још у четвртак. Изостанак одговора, између осталог био је и повод за јучерашњи протест и једночасовну блокаду пута Крагујевац-Баточина.

За репрезентативни Самостални синдикат, данашње саопштење ‘‘могао би да буде искорак‘‘, али су им, како нам је речено, потребне додатне писане гаранције.

‘‘Ово што смо јутрос добили, чекали смо још у четвртак. Стигло нам је једно саопштење, које за сада посматрамо као обавештајну форму. Ово још увек не можемо да схватимо као гаранцију, док не добијемо додатну потврду. Ја као човек, желим да верујем да иза овога неко стоји у смисли важности, али нам је потребан и доказ за то. Ми не смемо да сачекамо крај изјашњавања у понедељак, а да ово остане у форми нечега што није званично утемељено‘‘, рекао је Саша Ђорђевић председник Фијатовог Самосталног синдиката.

Он је навео да ће данас од надлежних из премијеркиног кабинета, захтевати додатне гаранције за саопштење које су добили, те да ће тек после тих гаранција, преко радничких група обавестити колеге.

Миљковић: Са Фијатом и Владом само написмено

Зоран Миљковић, синдикалац и радник који је био у преговарачком тиму, за Нова.рс каже да је за заједничко саопштење Владе и Стелантиса сазнао из медија и да на званичну мејл адресу Самосталног синдиката Фијат пластика, како је рекао ‘‘није стигло ништа‘‘.

Он је категоричан у ставу да са компанијом и Владом добије све доказе написмено, те да неће престати са протестима док не добију ‘‘све на папиру‘‘.

‘‘То што се сад оглашавају у медијима, ја им не верујем ништа. Ово је само једна од ставки око којих смо преговарали и коју је између осталог, премијерка обећала на састанку у Крагујевцу. И даље је остала главна ставка, а то су отпремнине, као и списак фирми у којима планирају да нас запосле. Ја њима не верујем ништа, док не видим написмене гаранције. Чекамо да нам то званично уруче. Док то не добијемо, ми нећемо стати са протестима, јер им не верујем ништа на реч‘‘, прокоментарисао је Миљковић заједничко саопштење.

Подсетимо, Влада и Стелантис јутрос су у заједничком саопштењу навели да ће у процесу транзиције бити заштићене рањиве групе радника, односно, труднице и породиље, мајке са децом којој је потребна посебна брига, самохрани родитељи малолетне деце (удовци/удовице), мајке са децом до 5 година, жене у процесу вантелесне оплодње и особе са тешким инвалидитетом. Изјашњавање Фијатових радника за одлазак у иностранство траје до понедељка 20. јуна до 13 сати. На јучерашњем протесту синдикати су најавили нови протест, који ће организовати по истеку рока за изјашњавање и открили су да ће у понедељак, од 15 сати блокирати магистрални пут Крагујевац Краљево.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА