Најновије

ОД ГАНГУЛЕ ДО ГРАДОНАЧЕЛНИКА: Од „Намбије” до Старог двора

На балкону Старог двора својевремено је дочекиван овацијама навијача. Аплауз није изостао ни када је у двор ушао 2009. као помоћник градоначелника. Ако му већина одборника Скупштине града укаже поверење, главну улогу у Старом двору Александар Шапић добиће сутра, када ће постати први човек Београда, чему је стремио годинама. Међутим, његов пут до најважнијег кабинета у Улици Драгослава Јовановића 2 није био посут латицама ружа.

Фото: Јутјуб

Убојити стрелац, чијим су се вештинама у ватерполу дивили и навијачи и противнички играчи, у политичку арену ушао је готово одмах по изласку из базена, ношен крилима дводеценијске популарности. Као десна рука Драгана Ђиласа, убрзо је постао и шеф Градског одбора ДС-а, а 2012. изабран је и за председника општине Нови Београд. Политички узлет био је одличан, али не и слика коју је остављао у политичкој арени.

Саговорници су тадашњег Шапића описивали као сировог, с непромишљеним изјавама и лапсусима, као што је чувена „Намбија”. И док би се после таквог почетка и јавног оспоравања доктората многи повукли из политике, Шапић, који је у међувремену напустио ДС, решио је да ради на себи. Окружио се добрим тимом саветника, основао је групу грађана, у међувремену и хуманитарну организацију, фокус је пребацио на локално деловање.

Да се такав приступ исплатио, потврдили су и избори 2016, када је убедљиво, као независни политичар, победио СНС на локалном нивоу. Убрзо је показао и алхемичарске вештине, добивши од радикала и демокарта подршку за нови општински мандат, оставивши напредњаке у опозицији. Зазузврат, од тадашњих градских отаца из СНС-а добија нула увећање у буџету, инспекцију као честе госте и јавне прозивке из Старог двора. На то је одговарао аргументима и чињеницама.

Ношен све већом локалном популарношћу и политички све искуснији, 2018. улази у Скупштину града и оснива странку СПАС. С њом две године касније улази у републички парламент, као и у скупштине београдских општина. На Новом Београду 2020. поново побеђује најјачу странку у земљи.

Последњи београдски опозиционар СНС-а трећи председнички мандат у општини почео је управо уз подршку напредњака, с којима је ушао у републичку власт.

Годину касније свој СПАС утапа у СНС. Код многих који су му годинама указивали поверење као препознатљивом локалном политичару, ови Шапићеви маневри наишли су на оштру критику и оцену да се јефтино продао.

Интересантно је то да је немогуће на Јутјубу наћи снимак компилација или барем појединачног лапсуса популарног Гангуле иако их је некад био велик број.

Мала победа радника Фијата или нова превара? О овоме прочитајте више ОВДЕ.

Извор: Политика и Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА