Најновије

”ТАКО ПОЧИЊЕ ДА СЕ КРУНИ ДИКТАТОРСКИ РЕЖИМ”: Како је Дијана оптуживањем Стефановића оптужила и Вучића

Интервју Дијане Хркаловић, бивше државне секретарке у Министарству унутрашњих послова Србије, у таблоиду Објектив узбуркао је јавност, јер је она у њему оптужила бившег шефа и министра полиције Небојшу Стефановића да је „остваривао неовлашћени увид у садржај телефонске комуникације Александра Вучића и чланова његове породице“ и да је штитио криминални клан Вељка Беливука.

Фото: Јутјуб

Хркаловић иначе Тужилаштво за организовани криминал терети за трговину утицајем у два случаја и њој је недавно мера кућног притвора замењена мером забране напуштања боравишта, у овом случају Београда.

Она је у интервјуу назвала прислушкивање председника Вучића „оцеубиством“.

Хркаловић је ухапшена 15. октобра због сумње да је трговала утицајем у случају убиства на шинама, што је она негирала, а за шта је у интервјуу оптужила Стефановића. У међувремену је за свог адвоката ангажовала Владимира Ђукановића, члана Председништва и Главног одбора Српске напредне странке.

„Ствар се распада“

Адвокат Боривоје Боровић оцењује да се очигледно ради о већ раније припремљеном сценарију и то у тренутку када је ангажован нови адвокат кога је вероватно невољно ангажовала.

– Када се то већ догодило, прилагодила се ситуацији и све свалила на Стефановића. Али ни он нема ингеренције независности, па је оптуживање њега истовремено и оптуживање Александра Вучића. У том предмету не може се све свести да по сценарију Ђуке и осталих за све одговара Стефановић. Ја закључујем да се „ствар“ распада. Тако почиње сваки диктаторски режим да се круни. Тако је било за време Милошевића тако је и сада, каже за Данас Боровић.

Он истиче да ако су први људи у странци указали да су министри и њихови налогодавци у директном контакту са криминалним групама, то личи на сценарио из времена демократске власти када је потпредседник владе Чедомир Јовановић био у контакту са људима из Земуна.

– Тада нису сви људи из владе имали контакт са криминалним групама већ само Јовановић. Данас су сви спремни да служе и прекрше кодекс политичара да би био остварен интерес странке или неког ко води странку. Нико нема самосталност, то је лажна прича и лоша одбрана. Лоша одбрана Хркаловић помоћи ће тужилаштву ако буде озбиљно радило предмет, да повеже политику и мафију. Да се коначно може означити корупција на највишем могућем нивоу. Квалификација која се њој ставља на терет је таква да треба њој да помогне да неометано напада кога тим који је све ово осмислио мисли да треба нападати, закључује овај адвокат.

Он напомиње да се у овом предмету види колико је немоћно и згажено правосуђе.

– Тужилаштво не предузима само службене активности, већ чека шта ће им се наложити, у ком правцу да иде, ко треба да буде осумњичен иако има довољно елемената да се многи по службеној дужности позову на разговор бар у својству грађана. Има много простора да се позову министри не само у вези Хркаловић и Стефановића већ и министри повезани са афером Јовањица, шеф БИА чији припадници су обезбеђивали Јовањицу. Да се види докле би ишао тај сценарио да ФБИ није открио ту групу, каже Боровић.

Према његовим речима, да ли би то биле ударне снаге које би у тренутку пада власти и физички напале опозицију, „као што знамо за случајеве ранијих власти када су на СПО насрнуле не само БИА него и приватна војска Слободана Милошевића који су ликвидирали за њихов рачун новинаре, Стамболића, а покушали и Вука Драшковића“.

Он додаје да је друштво у великом проблему пошто су „полиција и тужилаштво под контролом криминалних група, а свеједно је да ли су криминалне групе са улице или из врха власти“.

Цвијић: Режиран и пропагандни наступ

Слично мишљење о овом интервјуу има и Вук З. Цвијић, новинар НИН-а.

– Ово је режирани пропагандни наступ, без питања које би поставили професионални медији. Немамо договоре који се тичу ње. Она говори о оданости као пас и спровођењу политике Александра Вучића. У службама у којима је она радила не ради се о спровођењу политике, него о спровођењу закона. Ово не изузима њу ни њену одговорност. Ни Небојша ни она нису професионалци него страначки кадрови, постављени на предлог човека који и данас поставља а који је тада имао и формалне функције. Александар Вучић је тада био секретар Савета за националну безбедност и шеф канцеларије за координацију служби безбедности. НЈегова надлежност је несумњива, напомиње Цвијић, додајући да нам овај политичко пропагандни игроказ ништа није открио.

Он истиче и да немамо одговоре која је њена улога када је полиција деловала у Лучанима где се она појављивала.

– Нисмо сазнали какви су њени контакти са групом Јаничари које је водио покојни Александар Станковић, какви су њени контакти са жандаром Ненадом Вучковићем који се директно дописивао са Беливуком, где се спомиње и она и Стефановић, али и главни шеф. Ко је главни шеф о коме говоре? Која је њена улога у хапшењу полицајаца код Поточара итд., подсећа Цвијић, уз закључак да овај интервју служи за политички обрачун.

Такође се поново покреће афера о прислушкивању од које нема ништа, јер према Цвијићевим речима, ни после годину дана нико није осумњичен.

– Вучић је и раније посезао за том афером па се испоставило да је разговарао са лицима која су била под полицијском обрадом, каже Цвијић, закључујући да су у МУП-у Хркаловић и Стефановић деловали као једно и да никаквих размирица није било између њих.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА