Најновије

Литваније ће озбиљно осетити на својој кожи последице блокаде Калињинграда

Москва ће убрзо одговорити на одлуку Виљнуса да блокира транспорт ка Калињинградској области, а житељи Литваније ће озбиљно осетити на својој кожи последице тих мера, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев на саветовању о актуелним питањима безбедности на северо-западу Русије, које је одржано у Калињинграду.

Путин и Петрушев (Фото: Јутјуб)

Николај Патрушев је констатовао да се ситуација у тој пограничној области формира у условима јачања „војног и обавештајног присуства НАТО-а у близини државних граница Русије, као и под утицајем невероватног политичког, информационог и економског притиска Запада“.

„Последњи пример је блокада коју је Литванија увела по налогу западних земаља, нарушавајући норме и принципе међународног права, транзита бројних видова робе преко своје територије ка Калињинградској области. Тај пример показује да се не може веровати не само усменим саопштењима Запада него и писменим. Русија ће на таква непријатељска дејства дефинитивно реаговати. Одговарајуће мере се анализирају у међуресорном формату и биће усвојене ускоро. Њихове последице ће имати озбиљан негативни утицај на становништво Литваније“, нагласио је Патуршев.

Секретар Савета безбедности Русије се током радне посете Калињинградској области састао с губернатором Антоном Алихановом и политичким представником председника у Северозападном федералном округу Александром Гуцаном, с којима је разговарао о саобраћајној доступности тог региона.

„Размотрено је како да се обезбеди непрекидно функционисање енергетског система Калињинградске области и проблематика у вези с одржавањем подводне кабловско-оптичке комуникације региона с другим субјектима Руске Федерације“, рекао је новинарима секретар управе Савета безбедности Русије Евгеније Аношин.

Посета Патрушева Калињинградској области била је планирана пре него што је Литванија ограничила транзит у том региону и није у директној вези с том одлуком.

Литванска железница је прошле седмице обавестила Калињинградску железницу да се прекида транзит робе која је под санкцијама Европске уније. Губернатор Алиханов је тим поводом рекао да је трајектни комплекс Калињинградске области способан да превози робу којој је забрањен транзит кроз Литванију. Превоз нафтних деривата у Калињинградску област преко Литваније се наставља, њихов транзит није ограничен до 10. августа.

Снимке Кадирова са фронта погледајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА