Најновије

Мексико би могао да отвори врата Асанжу

Председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор изјавио је данас да ће замолити америчког председника Џозефа Бајдена да се позабави случајем оснивача Викиликса Џулијана Асанжа и додао да ће му Мексико отворити врата уколико буде био пуштен.

Фото: РИА

„Замолићу председника Бајдена да се позабави овим питањем, хуманизам мора да превлада”, поручио је Лопез Обрадор на редовној конференцији за новинаре, преноси агенција Ројтерс.

Како је додао, Мексико би могао да „отвори своја врата Асанжу”, ако буде ослобођен.

„Асанж је најбољи новинар нашег времена на свету и према њему се поступало веома неправедно, горе од криминалца. Ово је срамота за свет”, оценио је Лопез Обрадор, пренео је Танјуг.

Британска министарка унутрашњих послова Прити Пател одобрила је у петак изручење оснивача Викиликса Џулијана Асанжа Сједињеним Америчким Државама, где ће се суочити са оптужбама за шпијунажу.

САД терете Асанжа по 18 тачака оптужнице, међу којима је шпијунирање и хаковање државних компјутера, као и објављивање стотина хиљада поверљивих докумената, чиме, је, како тврде, угрозио људске животе.

За та дела могао би да добије казну до 175 година затвора.

Његове присталице тврде да је он херој борбе против естаблишмента који је жртвован, јер је разоткрио погрешне поступке САД у сукобима у Авганистану и Ираку и да је његово кривично гоњење „аполитички мотивисан напад на новинарство и слободу говора”.

О томе како Француској прете рестрикције прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА