Најновије

Путин саопштио да се распоређују ПВО системи С-500

Најнапредније руско противваздушно и противракетно оружје се већ испоручује војсци, рекао је руски председник

Руска војска је у процесу распоређивања С-500, најнапреднијег система противваздушне одбране у земљи, рекао је председник Владимир Путин.

Руски лидер је то саопштио током обраћања дипломцима војних универзитета у Москви док је описивао планове Русије за распоређивање напредних система наоружања, за које је рекао да ће „одредити борбене способности војске и морнарице у годинама и деценијама које долазе“.

Путин је навео да ракетном систему дугог домета С-500, који је пројектован за пресретање авиона и ракета, а који можда има и неке противсателитске способности, нема премца у свету.

С-500 "Прометеј" је дизајнирао произвођач оружја "Алмаз-Антеј" као наставак породице ракета земља-ваздух дугог домета. Верује се да има домет од 600 км и да је способан да пресреће циљеве који путују хиперсоничним брзинама, укључујући бојеве главе интерконтиненталних балистичких пројектила.

Саопштено је да је "Прометеј" блиско интегрисан са другим системима "Алмаз-Антеј", као што су С-400 и С-350, што ће омогућити да распоређене батерије имају синергију са другим елементима слојевите руске противваздушне одбране.

Директор "Алмаз-Антеја" Јан Новиков рекао је да компанија очекује да ће С-500 постати окосница руских противваздушних способности. Он је још у априлу потврдио да је систем ушао у серијску производњу.

О директним уценама из Европе на Србију прочитајте више ОВДЕ.

Извор: РТ и Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА