Најновије

ФОН ДЕР ЛАЈЕН ПРИЗНАЛА: ''Зависни смо''

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да су предвиђања да еврозона настави свој привредни раст у 2022. и 2023. години, али да ће он бити мањи од очекиваног због „тешког утицаја” рата у Украјини.

Урсула фон дер Лајен (Фото: Јутјуб)

Она је након самита лидера ЕУ у Бриселу позвала на припрему за могуће даље сметње у испорукама руског гаса ка Европи.

„Рат у Украјини има тешке последице и на привредни раст и на инфлацију у Европи. Видели смо руске ометајуће активности око испорука гаса, а цене су порасле не само у области енергетике, већ је поскупела и храна. Морамо прегледати националне планове и обезбедити да сви буду припремљени за даља ометања”, поручила је Лајен.

Она је поновила да ЕУ ради на заједничкој набавци гаса и најавила да ће се Европска комисија тај план представити у јулу.

„Нећемо се више враћати на јефтина фосилна горива. Поред тренутне помоћи најпогођенијима, важно је да помогнемо економијама да се прилагоде новим условима. Корен наших проблема јесте зависности од фосилних горива и тога се морамо ослободити”, поручила је Лајен, преноси Танјуг.

Она је подсетила да ЕУ планира мобилизацију 300 милијарди евра да би се дошло до више различитих добављача енергената, а удаљило од Русије, да би се повећала енергетска ефикасност и што више прешло да „домаћу зелену енергију.„

Фон дер Лајен каже да су испоруке енергената из САД у ЕУ порасле за 75 процената ове године, из Норвешке за 15 процената, из Азербејџана за 19 процената.

Председница ЕК додаје да је у 2021. години ЕУ постала друго тржисте у свету по повећању капацитета у области обновљивих енергената.

О повлачењу из Северодоњецка прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА