Најновије

НАТО НИЈЕ У СТАЊУ ДА СПРЕЧИ РУСИЈУ ДА ИСПУНИ ЦИЉЕВЕ: "Алијанса предвођена Америком истрошила своје могућности"

Упркос свим улагањима у сукоб у Украјини, Северноатлантска алијанса није у стању да спречи Русију да испуни циљеве своје специјалне операције, пише кинеско издање "Глобал тајмса", преносе РИА Новости.

Фото: РИА

“Иза агресивне реторике НАТО-а крију се противречности и неслагања унутар блока. Алијанса предвођена САД одавно је истрошила све своје могућности”, примећује се у публикацији.

У публикацији се такође наглашава да ће снабдевање Кијева оружјем и санкције Русији довести само до негативних економских последица по њих саме.

“Американци и Европљани су добро свесни да Русија никоме не представља претњу. И можемо очекивати да ће на јесен обични грађани са Запада почети да постављају питања својим лидерима - "Зашто бисмо ми и даље трпели економске потешкоће?", наводи се у тексту.

Истовремено, како наводи ово издање, неке чланице НАТО-а признале су да су већ исцрпле све своје залихе војне опреме за Кијев, а испорука новог наоружања овој источноевропској земљи захтевала би значајан производни напор и време.

Тиме, како је сумирао аутор, САД губе ауторитет и биће принуђене да своју визију глобалног поретка координирају са другим чланицама међународне заједнице.

Крајем 2021. Русија је објавила нацрте уговора са Сједињеним Државама и споразума са НАТО-ом о безбедносним гаранцијама. Москва је, посебно, захтевала од својих западних партнера правне гаранције одбијања даљег ширења НАТО-а на исток, придруживања украјинском блоку и успостављања војних база у постсовјетским земљама. Предлози садрже и клаузулу о неразмештању ударног наоружања НАТО-а у близини граница Русије и повлачењу снага Алијансе у источној Европи на положаје из 1997. године.

О појачању руској армији које стиже из Чеченије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Новости онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА