Најновије

Русија навела услове за глобалну резервну валуту БРИКС-а

Нова међународна резервна валута заснована на корпи валута БРИКС-а захтева да се више трансакција обавља у националним валутама, саопштило је Министарство економског развоја Русије. "Ослањање на амерички долар и евро такође мора бити смањено", цитирао је званичника министарства за пословни лист РБК.

Фото: Pixabay

За покретање нове резервне валуте потребно је изградити заједничку финансијску архитектуру, повећати удео обрачуна у националним валутама, достићи одређени ниво дедоларизације, што је нешто што се већ дешава у земљама БРИКС-а, рекао је Никита Кондратјев из Оделења за мултилатералну економску сарадњу и специјалне пројекте Министарства за економски развој.

На самиту БРИКС-а раније овог месеца, руски председник Владимир Путин рекао је да блок, који чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, тренутно ради на успостављању нове глобалне резервне валуте која би се заснивала на корпи валута пет земаља. Раније је блок саопштио да ради на успостављању заједничке платне мреже како би се смањило ослањање на западни финансијски систем.

О томе како је власник “Азовстаља” поднео тужбу против Русије прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТ и Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА