Најновије

НОВИ ПРЕДСЕДНИК АЛБАНИЈЕ: Из официрске униформе у председничку фотељу

Некадашњи начелник Генералштаба Оружаних снага Албаније Бајрам Бегај изабран је у Скупштини за председника Републике Албаније са 78 гласова за, четири против и једним уздржаним, преноси Репортери.

Албанија (Фото: РИА новости)

Бегај, којег је предложила Социјалистичка партија Едија Раме, наследиће Иљира Мету и остац́е на челу државе наредних пет година. 

Он је на ово место изабрао у четвртом кругу на седници Скупштине на којој се тајно гласало за овај предлог. 

Генерал-мајор Бегај рођен је 20. марта 1967. године у Рогожини, а 1989. године завршио студије на Медицинском факултету Универзитета у Тирани, Катедра за општу медицину и добио је звање активног официра 1998. године. Он је, како преносе медији, најмлађи председник Албаније.

Пре преузимања дужности начелника Генералштаба, Бегај је три године обављао је дужност команданта Команде за доктрину и обуку.

Током своје војне каријере, био је на различитим руководећим позицијама у Оружаним снагама, као што су: заменик директора Универзитетско болничког центра "Мајка Тереза“; генерални директор Централне универзитетске војне болнице; директор Здравствене инспекције, главни инспектор и саветник Здравствене инспекције у Генералштабу; начелник Војномедицинске јединице...

Његов избор није прошао у миру јер је некадашњи премијер Албаније Саљи Бериша (ДП), као и део опозиционих посланика, напустио седницу јер му није дата реч будући да то није у складу са процедуром гласања.

Бериша је навео да се овакве стварио одигравају само у војној хунти јер, како наводи, Бегај је данас разрешен душности начелника Генералштаба, а Устав прописује да активна војска не може бити именована или бирана на друге дужности осим војске.

О дебаклу Бундесвера прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА