Најновије

СПЦ на КиМ прекинула контакте са властима у Приштини

Српска православна црква на Косову и Метохији прекинула је контакте са властима у Приштини због „нечувеног кршења владавине права и верских слобода”, објављено је на Твитер налогу манастира Високи Дечани.

Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

У објави се наводи да отворена етничка и верска дискриминација према СПЦ наноси штету свим грађанима КиМ.

„У ситуацији отвореног непоштовања судских одлука од стране привремених институција у Приштини и потписаних споразума које гарантују ЕУ и ОЕБС, СПЦ је упозорила међународне представнике на потребу за посебним механизмима заштите”, наведено је у објави, преноси Танјуг.

Манастир Високи Дечани објавио је и фотографију управо објављеног извештаја Стејт департмента о верским слободама на КиМ за 2021. годину у којем је изнет критички став због неспровођења одлуке уставног суда у Приштини из 2016. године, према којој су 24 хектара земље власништво манастира.

Покренута истрага против Општине Дечани због манастира

Основно тужилаштво у Пећи покренуло је истрагу против општине Дечани због неспровођења одлуке Уставног суда у Приштини из 2016. године којом је утврђено да 24 хектара земље и шуме припада средњовековним православном манастиру Високи Дечани, рекао је за Радио Слободна Европа главни тужилац Основног тужилаштва у Пећи Агим Курмехај.

„Да, започели смо истрагу. У том правцу се предузима неколико акција”, рекао је Курмехај.

Локалне власти у Дечанима одбијају да спроведу одлуку о враћању земљишта Високим Дечанима јер сматрају да та имовина никада није припадала манастиру, преноси Танјуг.

Оцењују и да је Уставни суд легализовао одлуку бившег председника Савезне Републике Југославије (СРЈ) Слободана Милошевића из 1997. године, када је одлучио да ту имовину поклони манастиру Високи Дечани.

Косовски премијер Аљбин Курти је у неколико наврата изнео став да је одлука Уставног суда Косова о манастиру Високи Дечани заснована на „дискриминаторској” политици Владе Србије из 1997. године, када је спорна земља поклоњена манастиру.

Међународна заједница годинама позива косовске власти да спроведу одлуку Уставног суда и дозволе манастиру Дечани да упише земљу у катастар.

Амбасадори земаља Квинте су у мају позвали Владу Косова да без одлагања и у потпуности изврши законит упис земљишта манастира Дечани.

Речи Дритана Абазовића о патријарху Порфирију прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА