Најновије

ПЕРУ СОПСТВЕНЕ ГРЕХЕ: Американци колонизовали свет а причају о руским „колонизаторима“

Стара теза да је Русија „колонизатор“ опет се провлачи кроз америчке медије. Како оцењују за Спутњик руски експерти, Американци су познати по томе да сумњиче друге за оно што сами раде, као и да перу сопствене грехе оптужујући руску државу за „колонијализам“.

Теза да је Русија колонизатор осванула је ових дана у америчком часопису „Атлантик“. Ауторка чланка „Деколонизовати Русију“ Кејси Мишељ приказује руску државу као колонизатора, а САД као борце и спасиоце света од „московских окупатора“. Према њеним речима, ако руски председник Владимир Путин не успе да врати Украјину, Кремљ ће наставити колонијалну власт у, како каже, земљама као што су Татарстан, Чеченија, Сибир и Арктик. Због те драстичне „претње“, Запад треба да се заложи за потпуну слободу грађана од „Руске империје“.

Како каже за Спутњик руски војни историчар Јуриј Кнутов, дискусија о политици колонијализма је изузетно непрофесионалан и неписмен потез америчких стручњака и политиколога. „Татарстан и Чеченија су део Русије. Аутор чланка није упознат са географијом наше земље“, објашњава стручњак.

 

„Американци сумњиче друге за оно што сами раде“

 

Ванредни професор Катедре за политичку теорију на Московском државном институту за међународне односе (МГИМО) Кирил Коктиш оцењује за Спутњик да је ова оптужба против Русије добро позната прича од 2014.године.

„Обично Американци сумњиче друге за оно што сами раде. Оснивачи САД, укључујући Џорџа Вашингтона, полазили су од тога да Сједињене Државе буду искључиво империја са снажном привредом, а не националном државом. Њихов циљ је било управљање пре свега малим европским економијама“, каже он.

Кнутов напомиње да је Русија, за разлику од САД, водила политику која је градила односе са земљама засноване пре свега на принципима равноправности, пријатељству и поштовању међународног права. „То се чак налази у Уставу наше земље“, објашњава Кнутов, додајући да су САД колонизатори који су окупирали Европу крајем Другог светског рата. „У више од стотину земаља света постоје америчке базе које служе за спровођење америчке политике, као и наметање курса властима земаља у којима су стациониране њихове трупе“, истиче експерт.

Према речима саговорника, Вашингтон је сада бацио око на Пакистан и републике централне Азије. „Недавно је овде боравила америчка делегација. Поново су се водили преговори о јачању присуства САД у овим државама. Дакле, ако неко треба да буде оптужен за колонијализам, онда је то, пре свега, Америка“, каже стручњак.

 

Русија никада није била колонизатор

 

Руски експерт за геополитику Константин Соколов наглашава да Русија никада није била колонизатор. „Ове изјаве немају снагу. Дају их људи који не знају историју. У Америци живи народ из различитих земаља света. Они сањају о неком бољем животу. Спремни су да украду туђе а оптуже свакога за сопствене грехе. Тамо се истина не може чути“, каже он.

Према речима Коктиша, САД су покрале земљу Индијанцима, Мексиканцима, Ескимима, као и многим другим, а једина територија која је купљена, а не украдена је Менхетн.

Зато је, закључује он, кад су у питању овакве оптужбе за колонизацију довољно да Русија износи историјске чињенице и говори истину.

О евакуацији америчког председника Џозефа Бајдена из своје куће у Делаверу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Спутњик

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА