Најновије

ИНЦИДЕНТ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ: Насиље испред кивота Светог Петра Цетињског (ВИДЕО)

У Цетињски манастир јутрос је ушла група грађана, када је дошло до вербалног сукоба са свештеним лицима, а потом и до физичког конфликта између две особе, саопштила је полиција. Митрополија црногорско-приморска објавила је да је у манастиру дошло до "нереда и ширења мржње" од стране оних који се, како тврди, "лажно куну у његову светињу". Медији у Црној Гори објавили су снимак инцидента.

Цетињски манастир (Фото: Јутјуб)

Управа полиције саопштила је да је у Цетињу, поступајући по две пријаве, од којих су једну поднела свештена лица Митрополије црногорско - приморске, а другу једна грађанка, прикупили обавештења од више особа.

Наиме, наводи полиција, у Цетињски манастир је ушла група грађана и том приликом је прво дошло до вербалног сукоба са свештеним лицима, а потом и до физичког конфликта између две особе.

Припадник полиције који се налазио на лицу места је спречио даљи сукоб, напомиње се саопштењу.

Претходно, додаје Управа полиције, џетињској полицији су свештеници Митрополије црногорско - приморске поднели пријаву у односу на ширење верске и националне мржње, покушај скрнављења светиње и угрожавање сигурности свештених лица, док је једна грађанка поднела праву против свештеног лица за физички напад.

"Службеници Одјељења безбједности Цетиње су о догађају обавијестили државног тужиоца у Вишем државном тужилаштву у Подгорици који се изјаснио да се у овом догађају не стичу елементи кривичног дјела из њихове надлежености. Припадници полиције су прикупили обавјештења у својству грађана од више особа на околности обје пријаве, о чему је обавијештен државни тужилац у Основном државном тужилаштву у Цетињу који ће се накнадно изјаснити о правној квалификацији догађаја", пише у саопштењу Управе полиције.

Митрополија: Неред и ширење мржње

Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве саопштила је да је у Цетињском манастиру дошло до, како је наведено, "нереда и ширења мржње" од стране оних који се, како тврди Митрополија, "лажно куну у његову светињу".

Митрополија у саопштењу износи да је "групица" данас у Цетињском манастиру дошла пред ћивот Светог Петра Цетињског и тамо ширила "мржњу и ненавист међу грађанима Црне Горе", на шта је, истиче се, манастирска обитељ била дужна да реагује.

"Догађај је, по свему судећи, био изрежиран јер су га, очигледно унапријед обавијештени, снимали поједини медији, што указује на претходну припрему и фабриковање, односно, сценирање инцидента, јер је необјашњиво зашто би неко повео са собом више медија да прате његову посјету, односно поклоњење светитељу, уколико већ унапријед није знао да ће се десити инцидент који ће бити интересантан за медије и за један дио једномишљене јавности", пише у саопштењу.

Митрополија даље наводи да су, након што је тој групи, мирно и без икаквих проблема, као и свима који долазе у манастир, омогућен приступ ћивоту Светога Петра, појединци из те групе су почели да износе "гласне, приземне и бесмислене увреде на рачун манастирске братије".

У саопштењу се истиче да се у Цетињски манастир долази ради молитве, а не ради свађе са монасима и да се пред ћивотом Светога Петра изводе, како је наведено, "приватни перформанси и ствара неред и, по казивању учесника инцидента, организују протести".

Митрополија наглашава да се протест може одржавати на јавном месту по претходној пријави и одобрењу, а да протести у верским објектима нису препознати нити дозвољени важећим прописима.

Медији у Црној Гори објавили снимак инцидента

Медији у Црној Гори су претходно јавили, како преносе Вијести, да је у јутарњим сатима, након одржаног протеста групе грађанки испред манастира против најављеног потписивања Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ) дошло до инцидента када је свештеник МЦП наводно физички покушао да спречи једну од окупљених демонстранткиња да се поклони моштима Светог Петра Цетињског.

Она је рекла да је почела да се моли свецу за црногорски народ, манастир, државу и цркву, али да јој је свештеник рекао да то није молитва и да је физички насрнуо на њу, ухватио је за руку и вукао је, а потом одгурнуо и спустио покров.

На снимку који је објавио портал ЦдМ види се с леђа жена која пред ћивотом Светог Петра Цетињског говори: "Ево су пошли да ручају па су те затворили. тако су те затворили и прије 100 година од нас Црногораца и Црногорки. Али, ево ти долазимо окупирани, понижени, обезвријеђени...".

На снимку се потом види како јој прилази свештеник и покушава да затвори ћивот, чему се противи она и други из групе.

Чиме је Рогозин запретио Црној Гори, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС/ЦДМ/Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА