Најновије

„Нико неће срушити односе Србије и Русије“: Порука Лаврова након што је спречен да дође у Београд

У току је прес конференција за медије, а министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је данас да се десило нешто незамисливо јер је једној суверној држави одузето право на остваривање спољне политике.

Том оценом руски шеф дипломатије започео је конференцију за медије након што је званично потврђено да неће данас допутовати у најављену посету Београду пошто су поједине државе у окружењу Србије забраниле прелет његовом авиону.

Лавров је рекао да га цинизам Запада не чуди и да јасно стављају до знања да ће притискати не либећи се ни најнижих средстава.

„Слично лицемерје смо видели и раније укључујући и у време бомбардовања Југославије“, навео је Лавров. „Наше односе са Србијом нико неће успети да сруши“, прецизирао је Лавров.

„У сваком случају, наши контакти не нестају. Позвали смо Селаковића да у најскорије време посети Русију. Надамо се да авион којим он буде летео неће бити изложен још једном срамотном кажњавању од Брисела који је изгубио сваку пристојност“, навео је он.

Црна Гора, Северна Македонија и њима сличне су НАТО-у потребне за обуздавање Русије у Европи, да би се проширило „антируско упориште“, сматра руски министар.

„Ситуација је показала колико вреди чланство Црне Горе и Северне Македоније у Северноатлантској алијанси и зашто су такве земље потребне НАТО-у. Потребне су само да се казни, обузда Русија, прошире антируска упоришта у Европи и створе претње и... механизми, као што сам рекао, обуздавања“, објаснио је Лавров.

Он је додао да Москва још није чула званична објашњења земаља које су одбиле да дозволе прелет авиону руске делегације.

„Знам да ће бити много објашњења која још нисмо чули. Земље које су одбиле да дозволе прелет руском авиону рећи ће да су им наредили у ЕУ и НАТО. Они ће, са своје стране, говорити да су те земље саме доносиле самосталне одлуке“, приметио је руски министар.

На питање о разлозима зашто му је онемогућен прелет, Лавров је рекао да су ти разлози разматрани у медијима.

„Износила се верзија да је Лавров у Србији један од најнепожељнијих гостију, јер долази пре Олафа Шолца и да је он био незадовољан, чак увређен тиме. Остављам то на души аналитичара који су то износили. То је понижавајуће пре свега за такве медије“, навео је Лавров.

Министар спољних послова је одлуку неких држава НАТО-а да не дозволе прелет његовог авиона у Србију назавао без преседана.

Он је напоменуо да је у протекла 24 сата стигло доста питања о „реаговању на незапамћене одлуке које су донеле неке чланице НАТО-а“, а које су „спречиле реализацију посете“.

„Десило се нешто незамисливо и разумем интересовање које показујете за нашу оцену ових нечувених поступака. Сувереној држави одузето је право да води спољну политику. Међународне активности Србије у руском правцу су блокиране“, истакао је министар на конференцији за медије.

Шта је откривено у тајним документима батаљона „Азов“ можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА