Најновије

ЈОВАНОВИЋ: Хвала Шолцу и ЕП што су јасно рекли оно што ми причамо 14 година

Председник Новог ДСС-а Милош Јовановић казао је да Србија не би требало да постане чланица Европске уније и захвалио Европском парламенту и немачком канцелару Олафу Шолцу што су "јасно и гласно" рекли оно што његова странка прича већ 14 година, да Србија мора да призна независност Косова да би ушла у ЕУ, преноси Н1.

Милош Јовановић (Фото: Јутјуб)

„Хвала Европском парламенту, хвала Олафу Шолцу што су рекли оно што ми причамо 14 година, то је сада речено јасно и гласно, да је наше чланство условљено признањем Косова и Метохије. Ако хоћемо да будемо чланица ЕУ, ми морамо то да урадимо“, навео је Јовановић.

Лидер Новог ДСС-а подвукао је да није „антиевропљанин“, већ да сама Унија условљава одстуство нашег европског пута, јер бисмо се признањем сецесије Косова, како је рекао, „убили као народ, нација и држава“.

Упитан шта очекује да ће васт урадити после усвајања резолуције Европског парламенту у којој се, осим признања независности Косова, од Србије тражи и да уведе санкције Русији, Јовановић је рекао да не зна, јер председник Александар Вучић „увек шаље сигнале и једнима и другима“ због чега је и „баталио анализу“ његових изјава.

Додао је, међутим, да најмање што би могло да се уради у овом тренутку јесте да се отвори расправа о европским интеграцијама Србије.

„Ми смо преко 20 година на европском путу, а да никада нисмо имали расправу“, подсетио је Јовановић.

„Вредносни проблем“ са ЕУ, Москва тренутно ближа од Париза

Лидер Новог ДСС-а поновио је и да се противи увођењу санкција Русији, а додао је и да са Европском унијом има „вредносни проблем“ у појединим сегментима.

„Не милсим да су геј вредности фундаментална права“, казао је гост Новог дана и додао да ту постоји још низ ствари, попут, како се изразио, „разградње породице и нације“, али и питања еутаназије или времена до када је могуће обавити абортус.

На питање новинарке Н1 да ли би ипак, имајући све то у виду, данас радије био политичар у Паризу или у Москви, Јовановић је рекао да „свуда има добрих и лоших страна“, и да му наравно смета „кад у једној земљи не можете имати опозоцију или се она трује или затвара“, али да је својевремено одлучио и да не остане у Паризу управо зато што му смета „деконструкција темељних вредности“, те да му је у „тренутном контексту борбе Запада са Руском Федерацијом“, ближа Москва него Париз.

Јовановић је оценио да нису Руси ти који су у криву у вези са ратом у Украјини, већ да је одговорност Запада за све што се дешава „огромна“.

Како догађаји у С. Македониоји могу утицати на Србију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА