Најновије

Одата почаст страдалима на Петровдан у Братунцу, Биљачи и Сасама

На гробљима у Братунцу и у селима Биљача и Сасе данас је одата почаст поводом 30 година од страдања 69 српских цивила и војника и војника које су на Петровдан 1992. године убиле муслиманске снаге из Сребренице под командома Насера Орића.

Претходно је у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници служена литургија, а затим су на братуначком гробљу и стратиштима Биљачи и Сасама чланови породица погинулих, родбина, комшије и саборци положили вијенце и прислужили свијеће за покој душа настрадалих.

Код споменика и костурнице у Залазју код Сребренице биће служен парастос за убијене на Петровдан 1992. године, али и све остале српске цивиле и борце из ове општине погинуле у Одбрамбено-отаџбинском рату, као и жртвама које су убиле усташе други дан Тројчиндана 1943. године.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора започето у априлу, јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године, упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све пред собом.

Тог дана у борби "прса у прса" убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, а 22 су нестала и заробљена.

Посмртни остаци 10 несталих Срба случајно су пронађени и ексхумирани 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака. Десет несталих Срба још нису пронађени и њима се губи сваки траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.

За ове, као и за многе друге масовне злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.

Шта каже Миодраг Зарковић о Драгану Шормазу читајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА