Најновије

Eвропа се спрема за сценарио судњег дана ако Русија прекине гас

Западни аналитичари почињу да моделирају сценарије за развој догађаја уколико Русија прекине испоруке гаса. О томе пишу Блумбергови аналитичари. Испоруке се тренутно врше у смањеним количинама због одржавања гасовода Северни ток 1. Сматра се да је планирана десетодневна поправка, али у Европи расту страхови да ће Русија одлучити да не отвара славину по завршетку радова.

Многи стручњаци се питају: колико лоше ствари могу бити ако се потпуно или делимично обустави снабдевање плавим горивом? А прогнозе су злослутне: ако Русија обустави испоруке гаса Европској унији, онда ће бити смак света.

Једноставно не постоји замена за руски гас, каже Јоацхим Цлемент, портпарол британске компаније за инвестиционо банкарство Либерум Цапитал. Према његовим речима, много зависи од тога како ће шок који су доживеле Немачка, Пољска и друге централноевропске земље утицати на остатак света и друге земље ЕУ.

Своју прогнозу изнели су и економисти швајцарског финансијског холдинга УБС Гроуп АГ. Они сматрају да ће престанак испоруке гаса довести до тога да ће евро пасти на 90 центи (отприлике 52 рубље – прим. уредника), а принос на немачке обвезнице ће се приближити 0%.

„Наглашавамо да ове прогнозе треба посматрати као процене, а не као најгори сценарио. Лако можемо замислити да економски поремећаји доводе до негативних резултата“, рекао је главни економиста УБС Гроуп АГ.

Валутни стратег Џордан Рочестер такође верује да би евро могао да падне на 90 центи током зиме ако Северни ток 1 не настави са радом.

„Сматрамо да Европа можда неће имати довољно резерви гаса за зиму, а то може довести до рационализације енергије. Ако ово није економска криза, шта јесте? пита Рочестер.

Други валутни стратег, Кристијан Милер-Глисман, верује да би евро могао да падне за 5% у односу на тренутне вредности ако престане снабдевање гасом преко СП-1. Многи стручњаци сматрају да ће све то довести до тога да ће аутомобилска, индустријска и хемијска индустрија у Европи бити под притиском.

Оно што аналитичаре највише брине је то што европске централне банке неће моћи да предузму никакве ефективне кораке да помогну привреди, пошто је инфлација већ достигла десетогодишњи максимум.

Сада када су испоруке преко СП-1 само привремено смањене, тржишта су се већ суочила са штетом. Евро је на најнижем нивоу у две деценије и достигао је паритет са доларом. Немачке акције су изгубиле 11 одсто од јуна. Немачки гасни гигант Унипер СЕ био је највећа жртва ове ситуације, изгубивши 80% својих акција ове године.

„Наравно, многи инвеститори кажу да постоји разлог за веровање да ће Русија обновити испоруке гаса када се заврши одржавање гасовода Северни ток 1 21. јула. Али, како истиче УБС Гроуп АГ, ако европске земље почну добровољно да уводе рационализацију гаса да би попуниле складиште, удар на економски раст ће бити озбиљан“, пише Блумберг.

Чарлс-Хенри Моншау, директор за инвестиције у Банкуе Сиз, верује да је Европа тренутно у зачараном кругу. Више цене енергије штете економији ЕУ депресацијом евра. Заузврат, слабљење евра чини увоз енергије још скупљим.

Руске тактичке ракете "искандер" уништиле су америчке ракетне системе "харпун" у Одеској области, саопштило је Министарство одбране Русије, а више о томе можете сазнати ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА