Најновије

ГРЕНЕЛ: Волим Србију

Бивши изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел изјавио је за Јуроњуз да није тајна да воли Србију и да верује да би Србија требало да буде ближа Америци. Он је рекао и да је због Вашингтонског споразума још више фрустриран него прошле године, као и да није добра идеја да се Европљанима дозволи да преузму вођство у дијалогу Београда и Приштине.

Ричард Гренел (Фото: Председништво Србије)

"Морам да кажем: моје срце је на Балкану. Волим људе, волим Србију и када дођете овде као дипломата, званичник, видите потребу да донесете економски развој, то је цела поента страних директних инвестиција. Имате доста ресурса које нисте искористили. Имате сјајне људе који  желе да раде и није тајна да верујем да би Србија требало да буде ближа Америци", рекао је Гренел.

како је рекао, није тајна да не жели да Србија буде ближа Русији или Кини, као и да јачи српско-амерички односи почињу са приватним сектором који доноси еконосмки развој, ствара добро плаћена радна места, а доноси развој и западњацима, америчким бизнисменима.

Говорећи о дометима америчке администрације у погледу односа Београда и Приштине када је био специјални Трампов изасланик, рекао је да је тада нормализација односа и сарадња првобитно требало да се створи у области економије.

Додаје да се тренутно бави развојем бизниса и економије на Балкану и да је грешка што су САД препустиле ЕУ да води дијалог Београд и Приштине.

"Сада када сам у приватном сектору и радим за приватни инвестициони фонд, доводим америчке бизнисмене у регион, да схвате у шта треба да уложе. Ако знате за неки добар пројекат, ту смо, спремни да улажемо, и тражимо их.  То је комадић слагалице који функционише, приватни сектор са владом, тако да се створи економска нормализација", казао је Гренел.

Гренел је посебно говорио о Вашингтонском споразуму, који су у септембру 2020. у Белој кући потписали председник Србије Александар Вучић и бивши председник косовске владе Авдулах Хоти, у присуству тадашњег председника САД Доналда Трампа.

Он је прошле године на прелазу Мердаре рекао да је "фрустрриран", када је реч о примени Вашингтонског споразума, а како је нагласио данас је "фрустриран још више".

"Видите, ви гледате што и ми у Америци. Мањак америчког лидерства. Тренутна политика америчке владе је да дозволи Европљанима да преузму вођство у дијалогу.  Сви ми знамо да то није добра идеја. Видимо да Европљани много говоре, о разним проблемима, а ништа се не решава. То није фер према грађанима Србије, Косова, Албаније. Регион нема ништа од тога ако само наставимо да причамо, а да не радимо ништа", рекао је Гренел за Еуронеwс Србија.

Осврнувиши се на деловање бивше америчке администрације чији је део био, рекао је да се тада гледало да се прво реше економска питања и развије сарадња, а онда долази политика.

"Доналд Трамп је веровао да је начин да решимо овај конфликт тако што ћемо развијати економију региона, да покушамо да се покренемо уз економски развој и радна места. А не уз нове политичке говоре. Био сам на хиљадама дипломатских састанака на којима седите, причате о политици, а не о ономе што људима треба, о новцу и послу, квалитету живота. Пробали смо то да урадимо, били смо прилично успешни у томе да доведемо за сто све стране, да кажемо, хајде да  покренемо економску сарадњу, а политку оставимо по страни", казао је бивши изасланик САД за дијалог Београда и Приштине.

Гренел наоводи и да је управо о економији говорио и представницима Београда и Приштине и разлозима зашто је економска сарадња изнад политичких питања.

"Кад би ми обе стране представиле проблем у коме сам видео да постоји економски потенцијал, за стварање радних места, онда га нећу посматрати политички. Ако ми прикажете нешто што занима само владе, имена, признавање, отпризнавање, све те политичке теме, ја мсилим да то треба оставити за касније, пошто развијемо економије. После нормализације. Много је вероватније да се нећете свађати са суседом ако обојица имате посао, и превише сте заузети да се бавите политиком", рекао је Ричард Гренел.

Он је рекао да је дошло до промене политике када се променила америчка администрација, као и да је затворена и Канцеларија америчке Међународне развојне финансијске корпорације и да је сва политика препуштена Европи.

"Нема довољно активности када је о ДФЦ-у реч. Затворили су канцеларију коју смо ми отворили. Дошло је до промене политике. И не мислим да је она добра за грађане Србије нити за регион. Ја то не кријем. Мислим да је било боље када је Доналд Трамп гурао економски развој уз председничког изалсаника, неког кога је послао Трамп да дође и проба да даље развија регион. Докази ће показати да су људи видели већи напредак под тим системом, него сада. А то је, нека Европљани преузму кормило", казео је Гренел.

Он је рекао и да је проблем што Бајденова администрација није довољно радила на примени Вашингтонског споразума.

Додаје да његов садашњи долазак на Балкан нема везе са изборима у САД за Сенат и Конгрес који се ближе, с обзиром да је истицао да је Вашингтонски споразум нешто чиме се поноси Трампова администрација.

"Бајденова администрација је прихватила Вашингтонски споразум у теорији. Рекли су, ови споразуми су добри, треба их применити. Мој проблем је што нема оних који би то применили. Нико то не гура. То је грешка. Званична америчка политика, и Доланда Трампа и Џоа Бајдена је ту иста. Економски споразуми које смо испреговарали су добри, хајде да их применимо. Узмимо једну тачку тог економског споразума. Да се на годину дана замрзне кампања признавања и отпризнавања са обе стране. Бајденова администрација ту ништа није урадила. Гледали су како рокови пролазе, и нису притискали обе стране и рекли, хајде да то продужимо. Нема никакве активности . Постоји фрустрација. Ја покушавам да се бавим економским развојем региона до кога ми је стало, где знам да живе људи који напорно раде и желе бољи живот", рекао је он.

Гренел је демантовао и наводе медија да ради са српском владом. Посебно се осврнуо и на политику Аљбина Куртија, коју и српске власти, али и међународни фактори криве за застој дијалога и истакао да ни у Америци не подржавају политику актуелног премијера приштинских институција.

"Када је реч о Куртију, чак и чланови парламента, политички лидери на Косову су иступили и рекли да његове речи нису тачне. Само сам покушао да кажем Влади Косова под Куртијем -  Америка води своју полиитку и верује да ви не треба да стварате препреке и проблеме. Аљбин Курти то није хтео. Чак и сада, одбио је гасовод који су предложили Американци, а нема разлога за то. Аљбин Курти је одбио америчку политику и републиканског и демократског председника, то није тајна. Огромна је фрустрација у Вашингтону, и у Америци када је реч о полиитци Аљбина Куртија. Ја сам само рекао да не можемо да подржавамо политику са којом се не слажемо, а остатак владе на Косову је рекао, морамо да нешто да променимо, треба нам помоћ Америке. То је њихова одлука. Ја сам само објаснио шта је америчка политика", објаснио је Гренел.

Када се ради о рату у Украјини Гренел је говорио о позицији Србије и односима са Русијом, зависности од гаса.

"Ја сам Американац, али доста критикујем америчку владу. Не правим се да знам све са чим Србија мора да се носи, свакако, Србија није Америка, другачији нам је географски положај, људи су другачији. Па лично верујем, као Американац, да грађани Србије и српска влада треба да буду ближи Америци него Русији или Кини. Желим да видим америчко-српски однос како се развија, не желим да видим већи утицај Русије или Кине у Србији. Мислим да је то грешка. Пут ка расту, капитализму, владавини права, људским правима, води из Америке и снажном односу са Србијом", истакао је Ричард Гренел.

Конкретно говорећи о увођењу санкција Русији, Гренел је рекао да је и сам инсистирао на санкцијама за руски гас, односно Северни ток 2, а да је другачија одлука била и узрок рата у Украјини.

"Бајденова администрација и демократе у Сенату и влада бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел су се ујединили у поруци: одустаните од санкције на руски гасовод. Била је то грешка, али Бајденова администрација, демократе и влада Меркелове су заједно одустали од санкција. Нисам мислио да је то добра идеја, говорио сам јасно, не радите то. Убрзо потом смо видели да је Владимир Путин добио зелено светло да започне рат у Украјини. Ја мислим да је укидање санкција на Северни ток 2 допринело почетку рата у Украјини", рекао је сарадник Доналда Трампа.

Он је додао и да "стопроцентно верује да не би било рата у Украјини да је Трамп остао у Белој кући".

Гренел је рекао и да верује да ће се Доналд Трамп кандидовати на изборима за председника САД, који се одржавају 2024. године.

"То је моје лично мишљење, нисам овде да дам ексклузиву, али верујем да хоће. Ако се Трамп кандидује бићу уз њега, и даћу све од себе да му помогнем да победи" , рекао је Гренел.

О кандидатима за премијера Србије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА