Најновије

РУСИЈА ВРАЋА ИСТОРИЈСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Украјина ће морати да се помири са тиме

„Мислим да ће полако сплашњавати политичка и финансијска подршка, као и упумпавање оружја Украјини, зато што ситуација на терену показује да то до сада није имало ефекта, а воља грађана и естаблишмента није бесконачна”, сматра професорка Драгана Митровић.

Украјина (Илустрација: РИА ФАН)

Украјина ће морати да се помири са губитком дела територија које, поред Донбаса, укључују и обалу Црног мора и Одесу, сматра професорка Факултета политичких наука Драгана Митровић и напомиње, да би, према ономе што се дешава на терену, до јесени требало да се испуне циљеви руске инвазије на Украјину, те да престану ратна дејства и почну преговори.

„На основу онога што се дешава на терену, има назнака да ће се руска офанзива појачати и да ће онда доћи до завршетка специјалне операције, како је назива Москва, те да ће онда бити ближи преговори и закључивању неког пост ратног договора око тога како ће изгледати Украјина, како ће изгледати односи Русије и Украјине, Русије и САД, али и Руске Федерације и ЕУ”, каже Митровић у изјави за Танјуг.

На питање да ли верује да ће се Украјина помирити са губитком дела територија поготово с обзиром да јој стиже све више оружја из западних земаља, Митровић одговара да ће је стање на терену ставити пред свршен чин.

„Новац, позајмице, све то треба да се враћа тако да мислим да ће полако сплашњавати и политичка и финансијска подршка, као и упумпавање оружја Украјини, пре свега, зато што ситуација на терену показује да то до сада није имало ефекта. А воља грађана и естаблишмента није бесконачна”, сматра Митровић.

На питање који су то руски циљеви, поред Донбаса, она одговара да верује да ће Русија ићи на повратак својих историјских територија дуж Црног мора и да ће то бити крај.

Реч је о историјским градовима које је још Катарина Друга оснивала на обалама Црног мора. 

„Верујем да ће Русија ићи на историјски ревизионизам и да ће ићи на то да узме све оно што је њој Совјетски Савез одузимао и давао Украјини. Чини ми се да Владимир Путин себе види као великог руског лидера коме је запало да кроз велику жртву, тај рат, заштити безбедност Руске Федерације због непрекидног проширивања НАТО пакта и укључивање Украјине у свој систем чиме је најдиректније угрожена безбедност Руске Федерације, али да, у исто време, отклони историјску неправду и поврати територије које су одузимане Русији, а које су историјски њене”, сматра професорка Митровић.

О стању на фронту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА