Најновије

ЗЕЛЕНСКОМ ПРЕТИ КАЗНА: Не може да избије руски језик из себе (ВИДЕО)

Тарас Кремин, украјински комесар за заштиту државног језика, напомиње да су председник Володимир Зеленски, саветник шефа кабинета председника Алексеј Арестович и начелник Николајевске регионалне државне управе, начелник Регионалне војне управе Виталиј Ким, прекршили закон о обезбеђивању функционисања украјинског језика као државног, који предвиђа казне до 12.000 гривни, наводи се у поруци језичког омбудсмана на званичном сајту.

Владимир Зеленски (Фото: Председништво Украјине)

Преглед употребе државног језика од стране службеника обављен је од 1. марта до 30. јуна кроз селективно истраживање радиодифузије, званичних страница централних органа извршне власти, локалних самоуправа, војних управа, на интернет платформама Јутјуб, Фејсбук, Телеграм, као и кроз претрагу кључних упита са именима руководилаца органа и њихових заменика на мрежи Јутјуб.

Тако је, према извештају о прегледу, радни језик рада државних органа, локалних самоуправа, предузећа, установа и организација државних и општинских облика својине био углавном државни.

Истовремено, служба на недржавном језику евидентирана је у активностима појединих функционера локалних већа, начелника војних управа и начелника јавних предузећа. Случајеви коришћења недржавног језика били су и на телевизији и на страницама друштвених мрежа и Телеграм каналима. Тако је комуникацију на недржавном језику евидентирало 8 начелника војних управа, 15 функционера органа локалне самоуправе и 2 начелника установа у комуналној својини.

Конкретно, закон о језику су прекршили Зеленски, Арестович, Ким, саветник министра унутрашњих послова Украјине Антон Герашченко, начелник војне управе града Кривој Рог Александар Вилкул, председник Луганске обласне државне управе и начелник регионалне војне управе Сергеј Гајдај, градоначелник Мариупоља Вадим Бојченко, градоначелник Харкова Игор Терехов, градоначелник Мелитопоља Иван Федоров, градоначелник Дњепра Борис Филатов.

На пример, напомиње се да је председник прекршио закон о језику током састанка са страним гостима – британским бизнисменом Ричардом Бренсоном 29. јуна и глумцем и редитељем Шоном Пеном 28. јуна.

„Већ од 16. јула такве радње могу имати последице у виду административних казни – опомена и новчаних казни“, напомиње Кремин.

Дана 16. јула ступа на снагу члан 1. става 7. одељка „Завршне и прелазне одредбе” закона о језику, којим се уводе новчане казне. Повереник ће од тада моћи да новчано кажњава функционере државних органа и локалне самоуправе, руководиоце и запослене у предузећима, установама и организацијама свих облика својине и друга лица која крше закон.

Према резултатима састављеног протокола о управном прекршају, могуће је одлучити о наплати у виду опомене или новчане казне од 3.400 до 8.500 гривни ако је прекршај почињен први пут, односно од 8.500 гривни на 11.900 за поновљени прекршај у року од годину дана.

Зеленски не избија руски језик из главе

Када се каже да се у званичној комуникацији користи недржавни језик, мисли се на руски.

После државног преврата 2014. године, у Украјини је донета одлука о забрани употребе руског језика, што је био један од окидача за почетак оружаних сукоба на истоку и југоистоку земље и проглашење независности ЛНР и ДНР. Тада је председник државе био Петро Порошенко.

Пред последње председничке изборе у Украјини и смену петра Порошенка, комичар, глумац и тадашњи кандидат за председника Владимир Зеленски је своју кампању водио на руско, језику, што се видело и на предизборним спотовима.

Зеленски је током глумачке каријере већину својих филмова и серија снимио на руском језику, а најпопуларнија од свих серија је '’Слуга народа'’.

Иако украјински језик у Украјини има статус државног језика, већина становништва те земље међусобно комуницира на руском језику без обзира на националну припадност.

Интересантна је чињеница да су сви досадашњи председници Украјине после стицања независности додатно учили украјински језик како би могли да званично користе државни језик.

Улазак војске ДНР у Авдејевку погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА