Најновије

Инфлација је стигла у све делове света и ту је да остане

Цео свет је у страху од поскупљења. Раст привреде је успорен, ове године у Европској унији биће 2,7 одсто, наредне свега један и по проценат. А инфлација је достигла историјски максимум - 7,6 одсто у еврозони, а 8,3 у Европској унији.

Инфлација је стигла у све делове света и ту је да остане, кажу, неколико година. Ове ће глобална стопа у просеку бити 7,7 одсто. То је један од резултата заједничког истраживања немачког и швајцарског Института за економску политику у којем је учествовало око 100 земаља и 660 економиста.

Посебно високе стопе инфлације, преко 20 посто, очекују се у Јужној Америци, Северној и Источној Африци, и Западној и Централној Азији. Релативно споро цене ће расти - у Северној и Централној Америци и великим деловима Европе, где је очекивана стопа раста испод 10 процената.

„Акције Москве ремете снабдевање енергентима и житом, подижу цене и слабе поверење. У Европи, замах поновног отварања наших привреда подржаће овогодишњи раст, али за 2023. годину значајно смо ревидирали прогнозу. Очекује се да ће рекордно висока инфлација достићи врхунац касније ове године и постепено опадати у идућој“, каже Паоло Ђентилони, европски комесар за економију.

Инфлација је неуобичајено висока у Немачкој, економски најјачој земљи у Европи. Раст цена брине грађане више него рат у Украјини или пандемија. Готово трећина страхује да ће морати да промени начин живота. У банци хране у Диселдорфу све већи број становника тражи помоћ.

„Вероватно више никада нећемо достићи преткризни просек. Драматична друштвена криза највероватније ће се погоршати наредних месеци, а инфлацији не видимо крај“, наводи Марсел Фразер са немачког Института за економска истраживања.

Спирала поскупљења у Аустрији. Брашно је за годину поскупело 129 одсто, путер 76 одсто, а јаја готово 50 одсто. Привредна комора захтева да се привремено смањи ПДВ на намирнице и уведе строги надзор цена. Инфлација брине канцелара, недавном изјавом узбуркао је јавност.

„Ако инфлација настави овако имамо само две могућности - алкохол или лекове за смирење“, казао је Карл Нехамер, канцелар Аустрије.

Највишу инфлацију у протеклих 40 година имају Американци - 9,1 проценат, највише због поскупљења горива и хране. Поново расту редови испред банака хране широм Америке, све је више нових корисника.

„Цене хране су превисоке и сваким даном расту. Драго ми је што има неко да нам помогне", рекао је је један становник Калифорније.

Неприхватљиво високи бројеви брину председника Бајдена, борба против инфлације је, каже, приоритет.

Федералне резерве повећале су каматне стопе за 0,75 одсто до краја јула. Аналитичари кажу - требало је раније интервенисати. Што се дуже чека, мере ће бити драстичније.

Kaкво је балистичко изненађење Русија спремила за запад погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА