Најновије

ПЕТАР БОЖОВИЋ: Има ли за Србе ишта тачније од Његошевог стиха?

У позоришту „Театријум“ у Капетан Мишином здању, 16. и 17. јула, на репертоару је чувена представа Петра Божовића коју је радио по славном делу П. П. Његоша „Луча микрокозма“.

Петар Божовић (Фото: Јутјуб)

Изводи је уз хор Првог београдског певачког друштва, а говорећи о изузетном подухвату, драматизацији славног наслова, Божовић истиче:

„Доста те мистификације да је “Луча” тежак и неразумљив текст! “Луча” је, ако баш хоћете и боља од “Горског вијенца”! Редак текст! Поема која отвара и преиспитује узроке човековог пада и посрнућа, чинећи то на свестран и дубок, а тако пријемчив начин“.

Ову представу у својој режији и адаптацији, поетско-позоришни подухват премијерно је извео 2013. године, а гостовао је од тада у разним срединама од Темишвара до Осијека…

„Инспирација су ми били и млади композитори. У организацији листа “Благодарје”, четири композитора су на одређене делове текста, у договору са мном, правили своје виђење, музички доживљај. А ја сам читао. На крају сам им рекао да је моја драматизација либрето за оперу или балет и да сам на располагању било коме. Један од тих композитора, госпођица из Панчева се јавила и ради на томе“, рекао је Божовић.

Реч је о остварењу које се, на жалост, изводи ретко и спорадично. Подсетимо, у јесен 2014. говорио је ту поему како би помогао Коларцу, са тим је насловом приредио и добротворно вече за Атеље 212, а у разговорима за медије опаску да је то Његошево дело ретко присутно у актуелном културном животу, прокоментарисао је рекавши:

„Сувише је велики, а мале су снаге, зато га нема. А и данас се каже: “Та ти је ка Његошева. И дан-данас немамо ништа приближно што би могло да буде тачније од Његошевог суда и мишљења. И Вук Караџић је афирмисан кад је у Бечу 1847. објавио “Горски вијенац” којим је потврдио нову варијанту српског језика. Има ли за Србе ишта тачније од Његошевог стиха? Погледајте данашњу ситуацију, сами смо. Као да Његош каже: „Да је иђе брата у свијету ка да би помога.“ Једино преостаје да се Срби сами себи окрену и сложе. Ми смо угрожени, са свих страна. Енглез са својим несташним унучетом Сједињеним Државама прави правила по свету о демократији, правила и како се живи и како се умире. Не може се без њих ни јести, а да није у тањиру нешто њихово. (…) Нисам ја против тековина западне цивилизације. Нисам , наравно. Напротив, али сам за цивилизацију, а не за “кока-колу” и “биг мек”. Боримо се за нешто страно што чак није ни цивилизација. Баш смо бедни. Духовна елита сада ми се никако не свиђа. За шта се продају! Ко да ми нисмо свесни својих грешака, него треба они да нам на љуту рану додају љуту траву да би добили 100 евра од Запада у име демократизма“, казао је Божовић.

На извођењима у Театријуму хором диригује Светлана Вилић, представа почиње у 21 час, а Божовић, као позивницу и најаву, подсећа на Његошеве стихове:” Ах, како је земља напуњена/с идолима свакога изрода!/О, како је лице свемогуће/ мрачна глупост обезобразила!/Таме цар се зли обрадовао/видећ име неба подругано,/видећ људе ђе свакој мрскости/са тамјаном олтар окађују,/видећ гадне змије, крокодиле/да безумна сљепост обожава.”

Да ли су Срби стварно наивни, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА