Најновије

ВУЧИЋ: Ноту смо хтели да предамо у тишини

Председник Александар Вучић рекао је да је суштински задовољан разговорима које је водио са странкама које су прешле цензус на изборима. Већина је разумела тежину ситуације са којом се суочавамо, не нашом кривицом. Не значи да смо се у свему сагласили, рекао је Вучић.

Александар Вучић (Фото: Председништво Србије)

Председнк Александар Вучић рекао је да је обавио консултације са 11 странака. Најпре сам разговарао са мањинским странкама, рекао је Вучић.

"Разговарали смо затим и са Заветницима и Дверима који су изнели своје захтеве и по питању КиМ и по питању Прајда и по неким другим питањима. Неке ставове смо прихватили неке не", напоменуо је.

Додао је да партија Маринике Тепић изразила жељу да остану у опозицији. Са посланицима ДСС смо такође разговарали, а ПОКС је рекао шта је имао о кључним темама које су виталне за нашу земљу.

"Разговарали смо са листом око СПС-а. Оценили смо нашу сарадњу као успешну", истакао је

Највећа странка ме обавестила да има већину од 130 до 160 посланика. "Ја сам им рекао да када буду сигурни колика је та већина да ме обавесте да могу да поверим мандат, мада мандатар не мора да буде из те странке", рекао је Вучић.

"Суштински ја сам задовољан разговорима, већина је разумела тежину ситуације којом се суочавамо, не нашом кривицом. Не значи да смо се у свему сагласили", рекао је Вучић.

Гледамо да повећање струје не иде више од 10 посто

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да када буде дошло до повећања цене струје и гаса, да оно неће износити за становништво више од 10 одсто.

"Када буде било повећања цена, гледаћемо да то повећање цена електричне енергије и гаса не иде преко 10 одсто за наше становништво", рекао је Вучић.

Истакао је да је то невероватан успех имајући у виду какве су цене струје и гаса на тржишту.

Ако буде проблема постоје планови за смањење температуре грејања

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас могућност да се током зиме ограничи централно грејања у становима на одређену температуру уколико буде проблема са испоруком енергената, ако се, на пример, неко позове на "вишу силу", а што се већ дешава појединим земљама.

"Ми смо разматрали опције, али нисмо донели закључке да то чинимо, свако смањење температуре у становима за грејање је уштеда од око 5,6 одсто дневног нивоа потреба за гасом. Још то нисмо разматрали, али да знате да ако будемо имали већих проблема или се било ко буде позивао на вишу силу, да то постоји као могућност", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Истакао је да за сада није таква ситуација.

"Видели смо да је ЕУ смањила температуру неопходну на 19 степени. У Београду и Новом Саду прописане су на 19 до 21, али су обично 22 или 23 степена. Нисмо договарали да смањујемо температуре, али да знате да имамо све планове у зависности од тога шта може да се деси", рекао је Вучић.

Повећане резерве гаса у Б. Двору на 234 милиона кубика

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је Србија повећала своје резерве гаса у складишту Банатски Двор на 234 милиона кубних метара, што је довољно, ако се дневно повлачи пет милиона, да је то довољно за неких 46 или 47 дана.

"Имаћемо за 50 дана тачно, ако је максимално извлачење по пет милиона кубних метара, иако нам је потрошња већа. Али, зато складиштимо гас у Мађарској како би могли још по шест милиона да извлачимо дневно", рекао је Вучић.

Каже да ћемо тако моћи да обезбедимо 11 милиона кубика дневно, што је довољно за покривање више од 70 одсто наших дневних потреба.

Тиме би смо се осигурали, истакао је Вучић.

Навео је да се Гаспром данас позвао на "вишу силу" у снабдевању једне земље и да у сваком тренутку може било ко позове на "вишу силу" и да останемо без гаса и струје.

Зато форварди и фјучерси не постоје тренутно у трговини струјом, додао је Вучић.

Када је реч о угљу, Вучић да каже да смо до сада набавили свега 110.000 тона, увезли директно, а што је један дан потрошње зими.

"Сада то иде мало убрзано и очекујемо додатну подршку и наших кинеских партнера и верујем да ћемо успети од њих увеземо два милиона тона да увеземо. Нећемо да трошимо 100.000 тона да увеземо, него понека додатна количина од 10.000 до 20.000 тона. Нама онда милион тона може да траје и три месеца", истакао је Вучић.

Он је подсетио да је држава на три недеље забранила извоз дизела и бензина да би се омогућиле нормалне цене за продавце, да би могли да увозе гориво.

То радимо како не би дошло до несташица и ту су ствари под контролом, поручио је Вучић.

Рекао је да се са пољопривредницима разговара да им се помогне тако што ће им се омогућити до краја септембра или почетка октобра слободан извоз житарица и још неким мерама.

Додао је да забрињава суша која ће остварити последице по кукуруз, али мање него прошле године.

Вучић је нагласио да ниједан велики инфранструктурни пројекат није обустављен и да ће бити за мање од годину дана завршен аутопут од Појата до Крушевца и од Прељине до Пожеге, али и Лајковац - Ваљево, као и Нови Београд - Сурчин.

Урадићемо и Нови Пазар - Тутин, обилазницу око Београда и друге обилазнице, додао је Вучић.

Информација о забрани пута у Јасеновац прво у хрватским медијима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се информација о томе да му је забрањен одлазак у Јасеновац прво појавила у хрватским медијима јуче ујутру, док из Србије није било реакције јер је наша земља желела да протестну ноту хрватском амбасадору упути у тишини.

То се догодило, каже, зато што су они мислили да ћемо ми изаћи у јавност, иако смо ми желели да ноту предамо у тишини, већ је био заказан састанак за 10.00 на којем ће нота бити предата и зато су кренули у напад са суманутим аргументима.

Наводи и да се у српским медијима, који су претходних дана говорили да прави циркус и представу и то понекад због Косова, некада Украјине, пада украјинског авиона, није појавила информација о забрани Хрватске да оде у Јасеновац.

"Али, подразумева се да сам ја крив", приметио је иронично председник и показо наслове у хрватским медијима који су о том догађају извештавали на начин да је тиме хтео да изазове хаос.

"Замислите тај хаос, можда зато што би моја трака била у бојама заставе Србије у складу са страдалним народом у Јасеновцу, али да то називате хаосом и провокацијом било је претерано и изненадио сам се", каже председник.

Наводи да је исти наслов у вези хаоса био у свим медијима, као и да у Хрватској и БиХ причају о извештавању медија у Србији који им се свиђају, и у најгорем светлу говоре о њему, Србији и неистинама које се нису дешавале.

Додаје и да то у Србији није случај, односно да има медија који су извештавали на другачији начин.

"Рекли су да сам желео да банем и да дођем у тајну посету, претио доћи и изазвати каос, затим да је пропао тајни план посјета, Радман ми објашњава да није исто одлазак у Јасеновац и на море а ја никада нисам желео да идем на море", казао је председник.

Истиче и да су писали о украјинском авиону који је превозио оружје у Бангладеш, о томе како се "ближи Олуја, а Ацо почиње провоцирати", као и о новом Вучићевом лажном препаду на Јасеновац.

"Мислио сам да могу да промене две речи у тексту који им пошлају, али све је исто, а преписују и медији у Србији, нема разлике", каже Вучић.

Биће великих промена у образовању, да се не забораве жртве

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас велике системске и систематске промене у нашем образовању, како би сачували сећање на српске жртве.

"Сада смо схватили да је за нас Јасеновац забрањено место и зато ћемо радити да у главама српске деце то не буде забрањено место.

Да би ишли у будућност морате да знате шта се догодило у прошлости", рекао је Вучић на конференцији за штампу.

Казао је да ће бити спроведене велике систематске и системске промене у образовном систему Србије, да ће се уложити новац у виртуелне пројекције, представе, филмове, књиге и обнову важних књига, које ће бити превођене на друге језике света да би људи могли да знају шта се догодило.

"Као што немамо право да ниподаштавамо и не говоримо са највишим пијететом о жртвама других народа, попут Бошњака, не смемо да дозволимо да наше жртве бацају под ноге", поручио је он.

Рекао је да, када год планира негде да иде, и приватно, иако нема обавезу, на пример када год је ишао на територију БиХ, где је у 65 одсто случајева био у РС, увек је обавестио све о његовом доласку.

"Окренуо бих увек Бакира и Комшића. Немам обавезу да то радим, али то сам увек радио", подвукао је он.

"Тако је, додаје, било и сада - покушали смо све договором, али никада није било време за одлазак у Јасеновац. И никада неће доћи време", констатовао је он.

Вучић је пренео да када га питају хрватски новинари када ће се завршити посао о несталим особама, и када он њима каже да ће српске власти дати све од себе јер то породице заслужују да знају, они су шокирани, јер немају сазнања да је више несталих Срба него Хрвата.

"Тада схватим да они не знају да има више несталих Срба. Њима никада није нико рекао и да Миле Будак злочинац. И зато у данашњој Хрватској имају десетине улица Миле Будака, министра просвете некадашње НДХ", указао је Вучић.

Он је рекао да је њему савест потпуно чиста, те да зна зашто је крив многима у Србији - зато што је, каже, Београд и даље космополитски град, али и што више није антисрпски град, и што се не стиди чињенице да је српски град.

"Зато вам је сметао споменик Стефану Немањи, Обала јасеновачких жртава" 77 година се нисмо сетили Јасеновца, све наше београдске власти, јер су увек њима управљали из Загреба, управљала је та идеологија - да се некоме не замеримо", приметио је Вучић.

Додао је да је била срамота да немамо Обалу јасеновачких жртава.

"Извињавам се што сам то променио и наставићу у ових пет година да и даље будете љути на мене, а да Беоргад остане космополитски и српски град, рекао је Вучић.

Шта је Арно Гујон поручио грађанима Србије, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА