Најновије

НЕМА ЈЕДИНСТВА У ЕУ: Шпанија и Португалија одбациле план Брисела

"Ми бранимо европске вредности, али не можемо прихватити жртву за коју нас нису чак ни питали за претходно мишљење, каже шпанска министарка Тереза Рибера

ЕУ (Фото: Pixabay)

Шпанска влада неће наредити потрошачима да ограниче потрошњу гаса. Нећемо у закон уводити обавезу подешавања температуре кућних термостата, изјавила је у четвртак министарка енергетике Тереза Рибера.

„Ми бранимо европске вредности, али не можемо прихватити жртву за коју нас нису чак ни питали за претходно мишљење“, изјавила је Рибера, додавши да предлог „није неизбежно и најефикаснији, нити најправичнији".

Министарка је раније истакла да „шта год да се догоди шпанске породице неће морати да трпе рестрикције гаса или струје”

Шпанска влада ће ипак препоручити да људи штеде енергију, рекла је она и додала да ће влада заштитити и потрошњу гаса у индустрији.

И пре доношења одлуке Рибера је изјавила да ће се њена влада противити предлогу Европске уније о смањењу потрошње гаса, јер Шпанија није зависна од руског гаса, после улагања у инфраструктуру за складиштење гаса у прошлости.

Португалска влада такође неће подржати план који је предложио Брисел да се европска потрошња гаса смањи за 15 одсто како би се превазишао могући прекид руских испорука, рекао је Жоао Галамба, државни секретар за животну средину и енергетику.

„Португал ће се супротставити тој непропорционалној мери", рекао је он у интервјуу дневном листу „Публико”.

Предлог Комисије „није прилагођен земљама које нису међусобно повезане" гасном мрежом, попут Португала, објаснио је он.

Ограничавању потрошње гаса на овај начин противиле су се и Пољска и Мађарска.

Европска комисија је предложила да све земље ЕУ смање потрошњу гаса за 15 одсто од августа до марта, у поређењу са њиховом просечном потрошњом у истом периоду 2016–2021. године.

Неколико земаља попут Аустрије, Немачке и Данске рекло је да разматрају планове за хитне случајеве који би на крају укључивали и рационализацију гаса.

Ситуација са снабдевањем Европе гасом се заоштрила и цене горива су узлетеле након руског напада на Украјину у фебруару и западних санкција уведених Москви, због чега су земље у проблему да допуне складишта и пронађу друге добављаче.

Мађарска, према 15-годишњем уговору са руским Гаспромом потписаним прошле године, добија 3,5 милијарди кубних метара гаса годишње преко Бугарске и Србије и додатне количине гасоводом из Аустрије.

Министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је раније да Будимпешта преговара о куповини додатних количина гаса на глобалном тржишту пре грејне зиме.

О Путиновом здравственом стању прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА