Најновије

Скандал невиђених размера ако се у ПССЕ оповргне извештај Дика Мартија

Члан делегације Србије при Парламентарној Скупштини Савета Европе (ПС СЕ), Биљана Пантић Пиља, оценила је данас да би био скандал невиђених размера ако би дошло до тога да се у тој институцији оповргне извештај известиоца Дика Мартија о злочинима бивших припадника тзв ослободилачке војске Косова (ОВК).

Дик Марти (Фото: Јутјуб)

Коментаришући иницијативу покренуту у парламенту Албаније за оспоравање извештаја Дика Мартија и најаву да ће се од ПС СЕ тражити да ревидира резолуцију о трговини органима на Косову, усвојену 2011. године, Пантић Пиља каже да овде није реч о резолуцији Дика Мартија, већ о томе да је ПССЕ резолуцију о трговини органима за коју су гласали посланици 47 земаља усвојила на основу његовог извештаја.

"Очигледно је да они не иду ка томе да се суоче са својим злочинима и са оним што су радили. Ово је пример њихове политичке играрије. Није за резолуцију ПС СЕ гласала само Србија. То значи да би сада сви који су гласали за резолуцију требало да пљуну на то што су урадили и да кажу: не, тако није било", рекла је Пантић Пиља за Косово онлајн.

Указала је и на то да је тај извештај пре усвајања морао да прође одређену процедуру и комитете и да је о њему морало да се дискутује.

Према њеним речима, овакве акције не говоре о томе да постоји спремност за политику помирења и да се пронађу жртве и призна кривица, а како истиче, то питање јесте за ПССЕ.

"На крају ће се изгледа усвајати резолуције да су Срби сами себи вадили органе и сами себе убијали и да ништа нису урадили терористи из ОВК", иронично закључује Пантић Пиља.

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је 2011. године извештај Дика Мартија и резолуцију о трговини људским органима на Косову, којом се позива на међународну истрагу ових оптужби.

Према том извештају, мрежа коју су предводили Хашим Тачи и други лидери терористичке ОВК била је умешана у трговину хероином, оружјем и људским органима након завршетка сукоба 1998-1999.

Марти је у извештају навео и да су Срби киднаповани и убијани да би им се вадили органи.

Албански премијер Еди Рама Албанија изјавио је јуче да ће се Албанија обратити Савету Европе у Стразбуру поводом "неутемељености извештаја Дика Мартија" и оптужио Русију да је имала утицај на "причу о жутој кући и трговини органима", преноси Албанијан пост.

Он је најавио усвајање резолуције о извештају Дика Мартија у албанском парламенту.

Рама тврди да извештај Дика Мартија "није добронамеран према Косову и Албанцима".

О чему Лајчак мора да се изјасни, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА