Најновије

САВЕТ ЕВРОПЕ О РЕЗОЛУЦИЈИ АЛБАНИЈЕ: Може се расправљати о накнадним извештајима

Савет Европе саопштио је да може одлучити да припрема и расправља о извештајима, укључујуц́и и накнадне извештаје, о било којој теми која спада у мандат овог Савета, одговарајући тако на питање да ли ц́е узети у обзир Резолуцију Албаније која има за циљ да одбаци оптужбе за трговину људским органима, преноси Радио Слободна Европа.

Савет Европе (Фото: Савет Европе)

„Процедура за подношење предлога предвиђена је по правилу 25“, речено је из Савета Европе.

Скупштина Албаније је 21. јула, са 125 гласова за, једногласно изгласала Резолуцију којом има за циљ да одбаци оптужбе за трговину људским органима током рата на Косову, које произилазе из Мартијевог извештаја.

Резолуција позива Парламентарну скупштину Савета Европе да сачини накнадни извештај и ревизије Резолуције Савета Европе, поново процењујуц́и тврдње о илегалној трговини људским органима у Албанији и на Косову.

Извештај из 2010. године, који је израдио Дик Марти и одобрила Парламентарна скупштина Савета Европе, наводи да су лидери ОВК били умешани у трговину органима током 1998-99.

Ове тврдње истражио је амерички тужилац Клинт Вилијамсон, који је у јулу 2014. објавио да налази његовог тима не укључују доказе о трговини органима, вец́ о другим ратним злочинима.

Ово је 2015. године довело до формирања Косовских специјализованих вец́а за истрагу злочина припадника ОВК против етничких мањина и политичких ривала, наводно почињених између јануара 1998. и децембра 2000. године.

Премијер Албаније Еди Рама, чија је странка спонзорисала Резолуцију, рекао је да су оптужбе Дика Мартија о „убијању људи ради вађења и продаје њихових органа и илегалној трговини људским органима у Албанији и на Косову“, тврдње које су „остале неаргументоване, неодобрене и нису засноване на доказима и чињеницама“.

Шта предвиђа правило 25?

Ово правило прописује да предлог препоруке или резолуције, са највише 300 речи, мора да потпише најмање 20 представника или заменика, који припадају најмање пет националних делегација, или мора да буде одобрен од потребног кворума комитета.

О враћању Вучићевих кредита прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА