Најновије

АМЕРИЧКИ ОФИЦИР: Украјинској војсци прети колапс

Украјинске оружане снаге су у опасности од колапса ако наставе да трпе велике губитке, изјавио је амерички потпуковник у пензији Данијел Дејвис, преноси лист 19fortyfive.

Украјинска војска (Илустрација: Министарство одбране Украјине)

Према речима официра, Оружане снаге Украјине свакодневно губе најпрофесионалније борце, Кијев је изгубио значајан део обучених припадника војске у бици за Мариупољ. Истовремено, уместо искусних војника по уговору, трупе морају да узимају регруте који никада нису држали оружје у рукама. Према студији Института за модерни рат, само 20 одсто младе војске које се придружио Оружаним снагама Украјине је раније пуцало из пушака.

„Тешко је преценити штету нанету украјинској војсци, <…> посебно за тактичке команданте на нивоу вода, чете и батаљона“, пише потпуковник, додајући да губици Кијеву одузимају могућност да организује противофанзиву.

Према Дејвисовим речима, сваким даном расте ризик од колапса Оружаних снага Украјине због замене професионалне војске регрутима. Он је напоменуо да не би било могуће једноставно надокнадити губитак специјалних снага.

„Не можете створити искусне лидере, они се морају 'неговати' током времена. <...> Што ће више Украјина губити кадровске стручњаке на руководећим позицијама, то ће њихове генералне снаге бити мање спремне за борбу“, резимирао је официр.

О новој тактици руске војске прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА