Најновије

ПАЈОВИЋ: Раскринкан паклени англосаксонски план уништења Русије

Запад се вратио својој старој идеји: уколико Русију није могуће победити санкцијама или ратом, њу треба ликвидирати суптилнијим методом – употребом тзв. пете колоне. Идеја није нова, јер се Русија у својој историји више пута сусретала са сличним перфидним покушајима уништења своје државности. 

Фото: ХелмКаст

Пише: др Иван Пајовић

Запад је данас у ситуацији када не зна шта да ради са тзв. вечитим руским проблемом. Другим речима: ако нема Русије – нема ни проблема за Запад. Међутим, како ликвидирати нуклеарну супер-силу? Споља је то очигледно немогуће, дакле једини начин је изнутра, рукама становника саме Русије. 

Покушаји „шарених револуција”, тј. нереда и унутрашњих преврата који би довели на власт прозападне кадрове, а који би сами расцепкали Русију или је преобразили у некакву конфедерацију нису успели, заправо завршили су се катастрофално по планере. У једном моменту овим планерима се чинило да су са намером успели 1991. године, када се распао СССР. Међутим, на њихово изненађење, уместо да престане да постоји, Русија је после извесног времена стала на ноге, економски ојачала и почела да враћа своје историјске територије. 

Англосаксонски противници Русије ништа не желе да раде сами, већ своју замисао желе да спроведу руским рукама, пре свега снагама регионалних сепаратиста и политичке емиграције – баш исто онако као што су то покушали у време Првог светског рата и Фебруарске револуције. Управо се поново игра на карту таквог сценарија. Они покушавају да формирају идеолошку и организациону базу будућег коначног уништења Русије. Недавно је у Прагу одржан „Други форум слободних народа Русије”. Међу учесницима и гостима били су присутни бивши пољски и украјински министри иностраних послова, два бивша посланика Думе, Пономарјов и Гудков, а такође и десетине веома активних емиграната који претендују да буду представници разних народа Руске Федерације, од Башкира и Бурјата, до Чечена и Калмика. Присутни су били и европски и амерички гости. Кристално је јасно са каквом се намером одржава форум оваквог типа.

Тема руског империјализма на Западу је поново постала актуелна и од њега треба „спасавати” и саму Русију. А то замишљено „спасење” заправо није ништа друго него ликвидација. На картама које су биле представљене на Форуму приказан је некакав Савез држава слободне Русије. Јасно је да је то само нечија фикција, међутим уочава се да је руска територија представљена као подељена на 19 или чак и више држава, при том не само по националном, већ и територијалном критеријуму. Осим независне Мордовије и Алтаја, Калмикије и Туве, појављује се и некаква Северно-кавкаска федерација, Уралска република, Сибирска република, Батичка република, Далекоисточна република, чак и Руска република (!!!). У другим варијантама поделе Русије фигурира неколико федерација: Сибирска, Балтичка, Уралска, Поволжје.

Шта је све неопходно учинити да би се достигли постигнути циљеви? И на то питање учесници Форума дали су свој одговор. Потребно је читаво мноштво де-...: деимперијализација, деколонизација, депутинизација, демилитаризација, денуклеаризација (тј. нуклеарно разоружавање). У једној од публикација Форума споменуто је још једно де-...: дерашификација (што у преводу на језик нормалних људи значи ништа друго него дерусификација). Ипак, у коначне званичне документе Форума овај термин није ушао, јер је очигледно превише злонамеран. 

У сваком случају, намера је јасна: спасити Русију од Руса. Али како? Па за почетак помоћи Русима да се више не осећају делом руског народа, као што је то учињено пропагандно-политичким методама у Украјини са Малорусима и етничким Русима. По њиховој замисли, Руси треба да се претворе у Сибирце, Козаке, Московљане, Кубањце, Балтијце… Све се то може учинити! Потребни су само снага, време и пропаганда (и долари, пуно долара). Међутим, најзначајнији услови су одсуство јаке руске централне власти и слом духа руског народа. Уз испуњење ова два услова за неколико десетлећа сви Руси ће постепено бити претворени у нерусе. 

У овом моменту само од Руса и њиховог односа према сопственој земљи зависи резултат теста издржљивости националног јединства. Председник Путин је одавно започео процес национализације друштвене елите, тј. формирање национално мислеће елите, нарочито га убрзавши после 2014. године. Сада се тај процес убрзава све већим темпом и у томе нема никаквог угрожавања интереса малих народа Руске Федерације. Као и до сада, у Русији ће постојати неометане могућности очувања и развоја њихове културе и језика. Уколико би била изведена дерусификација Руса, срушила би се цела Русија заједно са свим другим народима који у овој земљи живе и који је осећају као своју. 

Русија се данас суочава са великим изазовима и искушењима. Поред оружаних борби и санкционог рата, очигледно је да ће се убудуће суочавати и са непријатељским покушајима унутрашњег подривања државности.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА