Најновије

ТРИФКОВИЋ: Србија треба супротно од Хилових препорука

Поверити садашњој америчкој администрацији вођење преговора Београда и Приштине исто је као поверити Билу Клинтону да буде надзорник интерната за средњошколке или грофу Дракули да води Завод за трансфузију крви, изјавио је историчар, публициста и професор међународних односа Срђа Трифковић за Косово онлајн. Поводом изјаве амбасадора Кристофера Хила о улози САД у даљем дијалогу, Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику верује да је улога америчке дипломатије корисна.

Срђа Трифковић (Фото: Јутјуб)

На питање како гледа на изјаву америчког амбасадора Кристофера Хила да би САД требало да "одиграју улогу у дијалогу Београда и Приштине", Срђа Трифковић као одличан познавалац прилика у САД каже да би косовско питање требало вратити под окриље Савета безбедности Уједињених нација где, како наводи, и припада. 

"Стратешка је грешка Тадићевог режима била што је уопште прихватио да се предмет повери Европској унији", наводи Трифковић. 

С друге стране Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику каже за Косово онлајн да без снажне подршке САД у региону ништа не може да се заврши.

Ипак, како наглашава, косовско питање мора да се реши договором Београда и Приштине, а свако наметање решења неће дати жељени резултат. За договор је, како наводи, потребан компромис који недостаје у преговорима. 

“Мислим да без снажне подршке САД овде у региону ништа не може да се заврши. То показује историјат свих досадашњих догађаја, не би било ни Дејтонског, ни Преспанског споразума, а пре тога ни Охридског, ни многих других. Чега све не би било без снажне подршке САД?! Тако тумачим изјаву амбасадора Хила. САД увек имају прагматичнији наступ од многих европских земаља. Гледају да све иде политиком малих корака и постизањем резултата до неког коначног циља. Међутим, решење косовског питања мора да се деси договором обе стране и свако наметање решења неће дати жељени резултат. Потребан је договор, а за договор је потребан компромис који недостаје у преговорима”, оцењује Грубјешић. 

Међутим, Срђа Трифковић поручује да администрација САД, чији је представник Кристофер Хил, на челу има "изразитог србофоба" чије скандалозне расистичке изјаве из деведесетих година никада нису повучене, а "камо ли неким извињењем окајане". 

"О лику и делу Кристофера Хила знамо довољно да је савршено рационална претпоставка да се треба понашати дијаметрално супротно од његових жеља и препорука", сматра Трифковић. 

Он додаје да га не изненађује Хилова изјава да очекује прозападну владу Србије.

"Наравно да Хил очекује некакву прозападну владу Србије која ће кротко радити на понижењу и уништењу сопствене земље, али то се, срећом, неће догодити", каже наш саговорник. 

Такође, Сузана Грубјешић слаже се да је најважније да будућа влада Србије буде просрпска.

“Најважније је да влада буде просрпска као израз воље грађана Србије, да настави са процесом европских интеграција, унапреди регионалну сарадње и добросуседске односе, да посвећено ради на изградњи владавине права, на економском просперитету. То је много битније од давања епитета, да ли је прозападна, проруска, антируска”, навела је Грубјешић. 

О украјинизацији Русина у Србији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА