Најновије

БЕЖЕ И БАЦАЈУ ОРУЖЈЕ, УКЉУЧУЈУЋИ И АМЕРИЧКО: Украјински официр све признао!

Украјинска војска, повлачећи се, напушта страно оружје, укључујући неисправне америчке хаубице М777, рекао је за РИА Новости Андреј Савчук, командир чете 10. брдске јуришне бригаде Оружаних снага Украјине, који се предао борцима ЛНР.

Фото: РИА

-Ако се топ поквари у страним војскама – скине се и однесе на поправку, онда је овде речено да треба да се поправи на лицу места, али то је готово немогуће под сталним гранатирањем - рекао је Савчук, коментаришући употребу америчких хаубица у украјинској војсци.

Он је појаснио да украјинске снаге безбедности при повлачењу бацају неисправне М777, будући да се са њима боре посаде, које иако су биле обучене на терену, немају довољно вештина.

-Постоје украјински војници који су обучени за њих (М777 - прим. аут.): постоје засебни мајстори који поправљају и одржавају ове топове, а постоје и посаде које пуцају. Разговарао сам са онима који су прошли брзе курсеве. Нису чак ни заиста знали како и шта се ради, објаснио је украјински командант.

Према његовим речима, украјинске снаге безбедности су на почетку специјалне операције биле веома добро опремљене оружјем, али је од средине јула његова јединица остала практично без муниције и наоружања. Савчук је појаснио да су значајан део страног наоружања борци напустили приликом повлачења са својих положаја.

Раније у јулу, Народна милиција ЛНР известила је да су републички војници први пут заробили америчку хаубицу М777 као трофеј и објавила видео-снимак. Како је објашњено на снимку, хаубица је откривена ваздушним извиђањем, након чега су је уништиле јединице 2. армијског корпуса. Из извештаја са лица места произилази да је, упркос озбиљној штети, информациони борбени систем хаубице остао нетакнут.

Сједињене Државе су Кијеву испоручиле далекометне хаубице М777 калибра 155 мм, које су украјинске снаге у више наврата користиле за гранатирање градова, укључујући Доњецк, што је довело до смрти цивила.

Украјинске трупе користиле су забрањене противпешадијске мине “латица” („лепесток”) током напада на Доњецк, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР. О каквим се минама ради сазнајте ОВДЕ.

Извор: Новости онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА