Најновије

ВУЧИЋ: ”Преклињем за мир, ако га Албанци неће - Србија ће победити”

Упркос потписаним споразумима, власт из Приштине намеће ствари на које нема право, пре свега народу на северу Косова, рекао је председник Србије Александар Вучић у данашњем обраћању јавности.

Фото: predsednik.rs

Ситуација за наш народ на Косову и Метохији је веома компликована и сложена, навео је Вучић, који, како је рекао, мисли да никада Србија није била у сложенијој ситуацији него данас.

„Донели су одлуку да намећу ствари на које немају право, пре свега народу на северу Косова. Они су послали своје јединице са 21 тоном горива на административне прелазе Јариње и Брњак, са жељом да зауставе све оне који имају српске личне карте. То треба да почне вечерас у поноћ“, нагласио је Вучић.

Према његовим речима, Албанци се позивају на Споразум о слободи кретања, тачку три, из 2011. године, према ком обе државе могу да бирају које ће документе користити грађани трећих држава за прелазак административне границе.

„Неки би рекли да то не треба да ствара неки проблем. Албанци су јединствени и позивају се на споразум који су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири, иако је из споразума недвосмислено јасно да се забрана не односи на Србе са севера КиМ, већ на оне који су у транзиту“, рекао је председник Србије.

Управо због тога, Вучић каже, тај споразум не би требало да важи за грађане са севера Косова.

Наредни проблем тиче се таблица, каже Вучић. Према његовим речима, Србија прихвата важење КС регистарских таблица, али „Приштина данас жели да каже да не постоје више КС таблице, јер кажу да су суверена држава и зато укидају КС таблице. Можете да имате само РКС таблице и не можемо да дозволимо КМ таблице“.

„Могу данас да замолим Албанце да се уразуме и Србе да не наседају и не учине ништа што доводи до сукоба. Молим и представнике моћних и великих земаља које признају независно Косово да мало воде рачуна о међународном праву и не дозволе да њих штићеници изазову сукоб. То је моја молба, моја велика молба, али одмах да кажем, предаје неће бити и победиће Србија, дрзну ли се да крену у прогон, малтретирање и убијање Срба, Србија ће победити“, рекао је Вучић.

Како је истакао, он моли и куми за мир.

„Ако Албанци неће мир, Србија ће победити“, закључио је Вучић.

Извор: Данас онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА