Најновије

ИЗ НЕМАЧКЕ ВЛАДЕ КРИТИКУЈУ УКРАЈИНСКОГ АМБАСАДОРА: После скандалозних речи о Бандери стигла реакција (ВИДЕО)

Феликс Клајн, комесар немачке владе за питања антисемитизма, критиковао је украјинског амбасадора Андреја Мељника због његових речи о Степану Бандери, и позвао је Кијев да се коначно придружи Међународној алијанси сећања на холокауст (ИХРА), пише РИА Новости.

Споменик Степану Бандери у Лавову, Фото: Јутјуб

- Они хране руски наратив у тренутном сукобу и већа је вероватноћа да ће изазвати неспоразуме и неразумевање међу пријатељским државама - рекао је Клајн коментаришући Мељникове изјаве за медијску групу Функе.

Комесар је додао да би ИХРА "била одговарајући форум где би се о питањима која је покренуо господин Мељник могло разговарати на међународном нивоу".

Он је истакао да Украјина до сада није изразила жељу да приступи алијанси, али "дебата коју је изазвао амбасадор Мељник треба да буде прилика да се брзо постигне улазак".

Раније је украјински амбасадор у Берлину Андреј Мељник, у интервјуу новинару из Немачке, где је величање нацизма законом забрањено, назвао нацистичког колаборатора Степана Бандеру "борцем за слободу".

 

 

Истовремено, према Мељнику, Бандера није имао везе са нацистичком Немачком, а масовна убиства мирних Пољака од стране украјинских националиста у Волинији и Галицији током Другог светског рата објашњавају се чињеницом да је и на другој страни "било много убистава и зверства".

Министарство спољних послова Немачке примило је к знању изјаве амбасадора Украјине Андреја Мељника о Степану Бандери, али их сматра личном изјавом, а не ставом украјинске владе, рекао је у петак новинарима портпарол ресора Кристијан Вагнер.

Пољски министар спољних послова Збигњев Рау разговарао је са украјинским колегом Дмитром Кулебом о речима украјинског амбасадора и рекао је да је у Варшави и у Кијеву "његова изјава оцењена као његово лично мишљење, које садржи доста историјских лажи".

Израелска амбасада у Берлину такође је оштро реаговала на изјаве украјинског амбасадора у Немачкој Андреја Мељника о Степану Бандери, назвавши их "искривљавањем историјских чињеница, умањивањем холокауста и вређањем сећања на оне које су убили Бандера и његове присталице".

Амбасадор Украјине у Немачкој Андриј Мељник више пута је посетио гроб Степана Бандере у Минхену, као и друга места у Немачкој повезана са животом овог нацистичког колаборанта.

Како је за Сарајево страдање Срба из Подриња културно-уметнички програм прочитајте ОВДЕ.

Извор: Новости онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА