Најновије

Двери: Решити проблем веронауке и статус вероучитеља пре почетка школске године

Српски покрет Двери апеловао је данас да Владу и Министарство просвете што пре реше проблем организовања и извођења верске наставе у школама, као и да пре почетка нове школске године коначно буде решен правни статус свих вероучитеља.

Двери су се у саопштењу позвали на „релевантне анкете“ да се у Србији 75 одсто грађана изјашњава као религиозно, и оценили да патријарх Српске православне цркве има „апсолутно право и обавезу“ да тражи од државних органа да се преиспита и коначно исправно реши однос према веронауци и вероучитељима у основним и средњим школама.

Навели су и да су само Одбору за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке стигле пријаве из чак 58 основних и средњих школа на подручју Београда, које су поднели вероучитељи и забринути родитељи који се, како тврде, жале на поједине директоре школа да обесхрабрују ученике да упишу веронауку и да педагошко-психолошке службе сугеришу ученицима да се не опредељују за веронауку, „на шта апсолутно немају право“.

Двери зато од Владе траже да „после две године“ конституише Комисију за верску наставу која је надлежна за верску наставу у школама, да се у Скупштини Србије усвоји закон који би решио спорна питања, а не да се ове ствари решавају подзаконским актима.

Затражили су и да се врати статус верске наставе из изборног програма у изборни предмет и да се укине било какво ограничење у погледу минималног броја ђака и часова, да се реши статус 2.100 вероучитеља и да им се омогући закључивање уговора о раду на неодређено време.

Такође траже да се верским заједницама омогући ефикасан надзор над наставним садржајем и вероучитељима.

„Пошто су све традиционалне верске заједнице прошле године већ послале допис председнику Србије, председнику Владе, Народној Скупштини и Министарству просвете, науке и технолошког развоја, очекујемо да се овај проблем што пре реши, а свакако пре почетка нове школске године и да се тако омогући поштовање Устава који грађанима даје право на верско образовање своје деце“, закључио је у писаној изјави потпредседник Двери Иван Костић.

Какве је губтке украјинска војска имала у последња 24 сата сазнајте ОВДЕ.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА