Најновије

ИЗНЕТЕ БРОЈКЕ ПОГИНУЛИХ УКРАЈИНАЦА: Језиви подаци за огромну бригу Кијева

Од почетка Специјалне војне операције коју спроводи руска војска, Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 444.000 војника, рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Према његовим речима, Украјинци од почетка године сваког дана губе просечно више од 800 војника и 120 јединица технике.

Он је на колегијуму Министарства одбране рекао да је од почетка године од нациста ослобођено 327 квадратних километара територије.

Команда украјинске војске покушава да уз помоћ резервних снага стабилизује ситуацију и спречи слом фронта, додао је он.

Шојгу је такође истакао да руске снаге високопрецизним оружјем ускраћују могућност за контранапад Оружаним снагама Украјине.

Бура око Вучићеве изјаве: Тајван је Кина и на Кини је шта, када и како ће учинити (ВИДЕО)

„Припадници Снага за специјалне операције раде самоуверено, професионално, достојанствено, свакодневно остварујући подвиге“, нагласио је министар.

Шојгу је рекао и да су руске снаге ставиле под своју контролу важно авдејевско чвориште украјинско одбране, а руске јединице настављају да побољшавају своје положаје на доњецком и купјанском правцу.

Поред тога, он је оценио да ситуација у којој су Оружаних снага Украјине говори да стратегија Сједињених Америчких Држава по питању обуздавања Русије нема перспективу.

Министар је проценио да ће се 2024. године повећати обим заједничких обука САД и савезника на рачун војног потенцијала чланица НАТО.
Јачање борбених могућности Источног војног округа

Министарство одбране јачаће борбене потенцијале Источног војног округа услед раста војне активности САД и њихових савезника.
Током 2024. године предвиђена је испорука више од 200 јединица технике, укључујући вишецевни бацач ракета "Торнадо-С", противракетни систем "Тор-М2" и оклопна возила "тајфун".

Највећи напори ће бити уложени у припрему резервних батаљона и обука оператора беспилотних летелица.
„Снаге Источног војног округа ће ове године учествовати на четири међународне вежбе заједно са Оружаним снагама Монголије, Индије, Лаоса и Вијетнама“, најавио је Шојгу.

Кремљ: Ако западне војске уђу у Украјину, директан сукоб Русије и НАТО ─ неизбежан

Извор: Спутник.рс

Истовремено, припадници Централног војног округа учествоваће ове године на седам вежби у Казахстану, Киргизији и Таџикистану.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА